Yazma eserler TİKA'ya emanet

Yazma eserler TİKA'ya emanet

Macaristan'ın elinde bulunan 811 adet Türkçe el yazmasının daha iyi korunması için TİKA devreye girdi.

Eserlerin dijital ortama aktarılması için Macar Bilimler Akademisi'ne teknik ekipman desteği yapıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macar Bilimler Akademisi ile yapılan işbirliği çerçevesinde, Türkçe el yazması eserlerin dijital ortama aktarılarak korunabilmesi için Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi'ne teknik ekipman desteğinde bulundu.

ELLERİNDE 811 ADET VAR

1825 yılında kurulan Macar Bilimler Akademisi, bilimsel ve akademik çalışmaların desteklenmesi amacıyla 1826 yılında kütüphane çalışmalarına başladı. Köklü bir geçmişe sahip olan Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi, Doğu Dilleri Koleksiyonu kapsamında çok sayıda Türkçe el yazması eseri bünyesinde barındırıyor. Türkiye Bilimler Akademisi işbirliğinde yayınlanan Macar Bilimler Akademisi'ndeki Türkçe El Yazmaları Kataloğu'nda 811 adet eserin tasnifi yapıldı.Kütüphanede, 14. ve 15. yüzyıllara ait çok değerli eserler bulunuyor. 'Tezkiretü'l Evliya', 'Yusuf-u Züleyha' ve 'Ferace Bade'ş-Şidde' gibi eserlerde olduğu gibi Türkiye'de bulunan nüshaların daha eski örnekleri de kütüphanede yer alıyor.

ORİJİNALLER KORUNACAK

Teknik ekipman ile bu eserlerin dijital ortama aktarılması ve el yazması eserlerin karşı karşıya olduğu kullanım kaynaklı yıpranmaların önüne geçilerek, orijinal nüshaların korunması sağlanacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.