Yazma Eserler Kütüphanesi'ni incelediler

Yazma Eserler Kütüphanesi'ni incelediler

Paris, Tokyo, Astana, Tahran, Moskova, Madrid, Lahey ve Atina'dan gelen, yazma eser alanında uzman bilim insanları ve akademisyenler, Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Ağalar Camisi'nde yer alan Yazma Eserler Kütüphanesi'nde incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yazma Eserler Kütüphanesi'nin bilinirliğini artırmak ve bilimsel çalışmalarda işbirliği zeminini güçlendirmek amacıyla alanlarında uzman yabancı bilim insanlarını, 13-16 Mayıs arasında İstanbul'da ağırlıyor.

Sorbonne ve Versailles üniversitelerinden, Rusya Devlet Kütüphanesi Doğu Edebiyatı Merkezi'nden, Kazakistan Seyfulin Kütüphanesi Yadigarlar Bölümü'nden, Benaki İslam Eserleri Müzesi'nden 16 akademisyen, tarih yazarı ve üst düzey yetkiliden oluşan heyet, Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Ağalar Camisi'nde yer alan Yazma Eserler Kütüphanesi'ni ziyaret etti.

Heyete, kütüphanenin mimarisi, koleksiyonların nasıl oluşturulduğu ve araştırmacıların nasıl çalıştığına ilişkin bilgi verilirken, bazı eserlerden örnekler gösterildi.

Konuk heyet, Yazma Eserler Kütüphanesi'nin yanı sıra uzmanlar eşliğinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Ayasofya Müzesi, Kapalıçarşı, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camisi ve Süleymaniye Camisi'ni ziyaret edecek.

Yazma Eserler Kütüphanesi

Yazma Eserler Kütüphanesi, 1928'de 13 müstakil kitaplığın Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Ağalar Camisi'nde bir araya getirilmesiyle oluşturuldu ve 21 bin 418 nadide eseri içeriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen kütüphane, geçen yıl eylül ayında Bakan Ömer Çelik tarafından açıldı. Restorasyon sonrasında kütüphanedeki yazma eserler en yeni teknolojinin sağladığı olanaklarla her türlü deprem, yangın ve neme karşı korunuyor ve modern kütüphanecilik sistemleriyle araştırmacılarla buluşuyor.

Zengin bir koleksiyona sahip Yazma Eserler Kütüphanesi'ndeki 21 bin 438 eserin 18 bin 622'si el yazması, 2 bin 816'sı ise nadir basma eser. Koleksiyonda ayrıca yaklaşık 600 el yazması kitap ve murakka içinde bulunan 10 binin üzerinde minyatür de yer alıyor.

Önemli eserleri bünyesinde barındıran kütüphane koleksiyonunda, Osmanlı kitap sanatının başyapıtlarından Karahisari Kur'an-ı Kerim'i, erken döneme ait 1330-1331 tarihli minyatürlü Şahname, UNESCO Anma ve Kutlama Programlarına dahil olan 1513 tarihli Piri Reis Haritası, dünyada başka örneği olmayan Kitab-el Bahariye, Cami'ül Tevarih, Divan-ı Hazik, Selimname, III. Murat Surnamesi gibi eserler bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.