Yazlıkta ezan sesi tartışması

Yazlıkta ezan sesi tartışması

İzmir'in Foça ilçesindeki yazlık evlerin bulunduğunu siteye, ezan sesinin duyulmadığı gerekçesiyle takılan merkezi ezan sistemi, site sakinleri arasında tartışmaya neden oldu.

Bazı site sakinleri, merkezi ezan sistemi hoparlörlerinin kendi rızaları dışında kurulduğunu iddia ederek kaldırılması için Foça Kaymakamlığına başvurdu.
 
Foça Müftülüğü tarafından Denizkent Sitesi 170 Sokak'a merkezi ezan sistemi kurdu. Bazı site sakinleri, sistemin kendi rızaları alınmadan kurulduğunu öne sürerek kaldırılması için Kaymakamlık'a başvurdu. Sistemden memnun olan bazı vatandaşlar ise imza toplayarak, sistemden memnun olduklarını, kaldırılmasını istemediklerini belirtti.
 
Diyanet -Sen Foça İlçe Başkanı Hüsamettin Çakır, yaptığı açıklamada sistemin geçen yıl, bazı site sakinlerinin talebi doğrultusunda kurulduğunu ifade etti. Foça'da yalnızca iki tarihi cami olduğunu, ilçeye son 500 yıldır yeni bir cami yapılmadığını aktaran Çakır, ilçe büyüdüğü için bazı mahallelere ezan sesinin ulaşamadığını, okunan salalar sonrası vatandaşların kimin öldüğünü anlamak için de din görevlilerini aramak zorunda kaldığını kaydetti. Çakır, merkezi ezan sisteminin kurulmasının vatandaşların haklı talebi olduğunu ifade ederek, "Müftülük vatandaşların şikayetlerini dinledi, ilçenin 2-3 noktasına ezan sesini merkezi sitemle götürmeyi düşündü. Ezanlar memleketimizin vazgeçilmezidir. Bayrak neyse, vatan neyse ezan da odur" diye konuştu.
 
Yaklaşık 160 site sakinin sistemi istediğini belirten Çakır, önce hoparlörlerden çıkan sesin yüksek olduğu yönünde şikayetler geldiğini, ancak Müftülük yetkililerince yapılan incelemede bunun doğru olmadığının belirlendiğini söyledi.
 
"Duymakta zorlanıyorduk"
 
Merkezi ezan sistemi için evinden elektrik veren site sakini Nuh Kubilayhan da hoparlörleri takmak için kendisinden elektrik istediklerini, Allah rızası için evinden elektrik hattı çektirdiğini kaydetti.
 
Merkezi sistem öncesi ezan sesini duymakta zorlandıklarını vurgulayan Kubilayhan, etkili rüzgarlarda hemen hemen hiç duyamadıklarını belirtti. Kubilayhan, bazı site sakinlerinin sistemin kaldırılmasını istediklerini öğrenince bazı site sakinlerinin de "biz sistemin kalmasını istiyoruz" şeklinde hazırladıkları dilekçeleri Kaymakamlık'a ilettiklerini dile getirdi.
 
"Emrivaki yapmalarına gönlüm razı olmuyor"
 
Sistemin kaldırılmasını talep eden Denizkent Sitesi sakinlerinden Sinan Tabak ise, yaz dönemini geçirmek için 15 Nisan'da yazlığına geldiğini, sistemi o tarihte fark ettiğini anlattı.
 
Konuyu site yönetimine aktardığında, yönetimin site sakinlerinin çoğunluğunca alınmış bir karar olmadığını söylediğini aktaran Tabak, şöyle devam etti:
 
"Müftülükle görüştüm, 29 imzalı bir dilekçe verilmiş, hoparlör monte edilmiş. Burası 460 haneli bir site. Kat Mülkiyet Kanunu ve Kooperatifler Kanunu'nu inceledim, bu konuda çoğunluğun imzası olması gerekiyor. Kimsenin onayı yok. Yani Müftülük ve elektriği veren kişi emrivaki ile bu işi yapmış. Bu mevzuata aykırı. Örnekleri var, Kuşadası ve Antalya'da kooperatiflerde hoparlör çekilmiş, Müftülük gelmiş 'olur mu böyle, çoğunluğun rızası alınmadı, sökün' demiş. Kaymakam ve Müftü Beyle görüştüm, netice alamadım. En son 149 imzalı bir dilekçe verdim. Hem desibel yüksek, bir de emrivaki. Bunu buraya koyarken kimseden müsaade almadan, kimsenin gönül rızası olmadan, böyle bir emrivaki yapmalarına gönlüm razı olmuyor. Gönül rızası dışında yapılan bir eylem var, ben de bu eyleme karşı duruyorum."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.