Yazın kulak sağlığını korumanın 6 yolu

Yazın kulak sağlığını korumanın 6 yolu

Kulağınızda şiddetli ağrı, işitmede azalma ve akıntı sorunu mu var? Nedeni, yaz mevsiminde görülme sıklığı artan dış kulak yolu enfeksiyonu olabilir.

Kulağınızda şiddetli ağrı, işitmede azalma ve akıntı sorunu mu var? Bunun nedeni, özellikle yaz mevsiminde görülme sıklığı artan dış kulak yolu enfeksiyonu olabilir.  Sıcaktan bunalıp fırsat buldukça denize veya havuza koştuğumuz yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı ile kulakta mantar oluşumu gibi bazı kulak sorunlarının sıklığı artıyor. Bunun sebebi dış kulak yolunun havuzlarda ve denizde daha kolay enfeksiyona kapması. Alınacak basit önlemlerle başta dış kulak yolu enfeksiyonları olmak üzere kulak iltihaplarından korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. M. Güven Güvenç, yaz mevsiminde kulak sağlığını koruyabilmek için 6 önemli öneride bulundu.1. Girdiğiniz havuzun ve denizin temizliğine dikkat edin: Kirlilik nedeniyle denize girmenin yasaklandığı yerlerde de kurallara uymaya özen gösterin.

SUDAN KORUYUN
2. Kulağınızı sudan koruyun: Kulak zarınızda bilinen bir delik varsa ya da kulağa tüp takma operasyonu yapıldıysa, kulağınızı sudan korumanız, olası enfeksiyonların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Duş yaparken ya da banyoda dış kulak yoluna yerleştirilen tek kullanımlık vazelinli pamuk uygulaması, kulağınızı sudan korumanız için oldukça etkin ve sağlıklı bir yöntemdir. Yüzerken ise bazı özel kulak bantlarıyla kulaklarınızı sudan koruyabilirsiniz.

KULAK ÇUBUĞUNA HAYIR

3. Kulak çubuğu kullanmayın: Her ne kadar ucunda pamuk bulunan kulak çubukları eczanelerde veya marketlerde satılsa da, kulak sağlığınız için bunları kullanmanız sakıncalı. Çünkü kulağınızı temizlediğinizi düşünürken, dış kulak yolunuzdaki kirleri zara doğru itip, kulağınızın tıkanmasına yol açabilirsiniz. Daha da önemlisi kulak çubukları dış kulak yolunu zedeleyip kulakta kanamaya sebep olabiliyor, iltihaplanmaya zemin oluşturabiliyor. Çok nadir de olsa, kulak çubuğu ile kulak zarının delinmesi bile söz konusu olabiliyor.

KURUTMA MAKİNESİ KULLANIN

4. Kulağınızın nemini saç kurutma makinesiyle alın: Duş ya da banyo sonrasında, kulak çubuğu kullanmak yerine,  kulağınızı yakmayacak uygun bir mesafeden, kulağınıza doğru saç kurutma makinesi tutun. Bu yöntemle kulağınızın nemini saniyeler içinde ortadan kaldırabilirsiniz.

KULAK KAŞINTISI İLTİHAP BELİRTİSİ

5. Kulağınız ağrıyorsa, kaşınıyorsa veya akıyorsa hekime başvurun: Özellikle kulağa dokununca artan ağrı, tıkanıklık ve akıntı, dış kulak yolu iltihabının tipik belirtilerini oluşturuyor.  Ayrıca kulağınızdaki bir kaşıntı mantar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, altta yatan etken bir egzama da olabiliyor. Bu durumlarda ezbere ilaç kullanmak yerine direkt olarak bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekiyor.

Dış kulak yolu enfeksiyonu, deniz, havuz ya da duşta kulağa su kaçması sebebiyle ortaya çıkıyor. Özellikle şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi bozukluğu olanların, dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisini kesinlikle ihmal etmemeleri gerekiyor.

Kulak temizleme alışkanlık yapmaz

6. Kulak temizletmek alışkanlık yapar diye korkmayın: Kulak kiri dış kulak yolunda birikip bir tıkaç oluşturabiliyor. Özellikle deniz ya da havuz sonrasında bu tıkaç suyla şişip kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı oluşturabilir. Bu durumda kulağınızı temizletmelisiniz. 'Bir kez kulağını temizleten bu işlem nedeniyle hep kulağını temizletmek zorunda kalır' şeklinde yanlış bir inanış var. Oysa hekim kulak kiri oluştuğu için kulak temizleme işlemini yapıyor. Kulak temizlendiğinde, fazla kir birikmediği için kulaklar tıkanmıyor.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.