Yazı ve editörlük kursu başlıyor

Yazı ve editörlük kursu başlıyor

Birlik Vakfı’nda düzenlenen “Yazı ve Editörlük Kursu”nun yeni dönemi başlıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Dersler, 9 Ekim Pazar günü saat 13.00’te başlayacak. Haftada iki saat olarak gerçekleşecek olan kursa kayıt yaptırmak isteyenlerin, hemen müracaat etmesi gerekiyor. Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım’ın yönetiminde dokuz yıldan beri devam eden kurslarda, yazı yazmanın usulleri ve yazı türleri örneklerle birlikte öğretiliyor. Üç ay sürecek olan kurs için kayıtlar, Birlik Vakfı’nın Sultanahmet’teki (Torun Sokağı, No. 13) merkezinde yapılıyor. Dersler hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler, (0 212) 51641 27 - 516 41 28 numaralı telefonları arayabilecek veya www.birlikvakfi.org.tr sitesini ziyaret edebilecek. Vakfın, [email protected] ile [email protected] e-posta adreslerine yazarak da bilgi edinmek mümkün.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mehmet Nuri Yardım, Yazı ve Editörlük Kursu’nun özellikle gençler tarafından büyük bir ilgi gördüğünü ve derslerin dokuz yıldan beri aralıksız olarak devam ettiğini söyledi. Türkiye’de okuma oranında artış olduğu gibi yazma hususunda da büyük bir merak ve ilginin uyandığını ifade eden Yardım, “Kursa düzenli olarak devam edenleri, doğru ve iyi yazmaları için teşvik ediyoruz. Dersleri daha önce takip etmiş olanlar arasında bugün, yayınevlerinde editörlük yapanlar, dergi ve kitap yayımlayanlar, çeşitli yayın organlarına yazı yazanlar var. Yaklaşık 30 ayrı türü işlediğimiz derslerin sonunda kursiyerlere ‘Katılım Belgesi’ veriyoruz.” dedi. Mehmet Nuri Yardım kurs hakkında özetle şu bilgileri verdi:

AMAÇ YAZMAYI SEVDİRMEK

“Amacımız, edebiyatı seven ve yazı yazmak isteyenlere yardımcı olmak, onları imlâ kuralları ve yazı türlerinin tamamı hakkında bilgilendirmektir. Yazı faaliyetini teoride anlatırken aynı zamanda uygulama alanına da koyuyoruz. Yazı yazmanın değerine inananları usta yazar ve şairlerle tanıştırıyor ve bu ortamı oluşturuyoruz. Geçmişte yaşamış önemli şair ve yazarların düşünce ve yazı dünyasını bugünkü neslin bilmesi gerekiyor. Yazı yazma meselesini önemseyen ve bu alanda ortaya çalışma koymak isteyenlere yardımcı oluyor, yol gösteriyor ve onlara dikkat etmeleri gereken hususları hatırlatıyoruz. Ayrıca, yazıda başarılı olan kursiyerlerimizin çalışmalarını dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlatarak moral desteği sağlıyoruz. Dersleri, sohbet havası içinde ve yaşanmış hatıralar eşliğinde işlemeye çalışıyoruz.”

Kursa misafir yazarlar davet ettiklerini hatırlatan Yardım, “Gelen edebiyatçılarımız, tecrübelerini, birikimlerini ve yazı yazma serüvenlerini öğrencilere aktarıyorlar. Bazı usta yazar ve şairleri ise kendi mekânlarında ziyaret ediyoruz. Usta-çırak münasebetlerinin oluştuğu bu tanışmaların çok faydalı olduğunu gözlemliyoruz. Öğrencilerimiz bu kurs vesilesiyle edebiyat ortamına girmeye ve bu kültürel havayı teneffüs etmeye başlıyorlar.” dedi.

KURSTA HANGİ DERSLER İŞLENİYOR?

Üç aylık kurs dönemi içinde edebiyatın ve gazeteciliğin türleri tek tek işleniyor. Derslere devam edenler, şu 30 tür hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabiliyorlar: Anket, Araştırma, Atasözleri, Biyografi, Deneme, Günlük, Haber, Hatıra, Hikâye, Hitabet, İnceleme, Kitap Tanıtımı, Köşe Yazısı, Makale, Masal,

Mektup, Mizah, Monografi, Noktalama İşaretleri, Özlü Söz, Portre, Roman, Röportaj, Senaryo, Seyahat Yazısı, Sohbet, Şiir, Tarih, Tenkit, Tiyatro eseri.

YAZARLARDAN ÖRNEK METİNLER

Kurs dönemi içinde kendilerinden bahsedilen ve eserlerinden örnekler sunulan yazar ve şairler arasında şu isimler de bulunuyor: Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kabaklı, Ârif Nihat Asya, Âsaf Hâlet Çelebi, Bahaeddin Özkişi, Behçet Necatigil, Cahit Zarifoğlu, Cemil Meriç, Cengiz Aytmatov, Cengiz Dağcı, Faruk Nafiz Çamlıbel, Fethi Gemuhluoğlu, Halide Edib Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Kemal Tahir, Mehmed Âkif Ersoy, Mehmed Niyazi, Mehmet Âkif İnan, Mehmet Kaplan, Muallim Naci, Mustafa Kutlu, Necip Fazıl Kısakürek, Nihad Sâmi Banarlı, Nurettin Topçu, Nuri Pakdil, Oğuz Atay, Ömer Seyfeddin, Özkan Yalçın, Peyami Safa, Rasim Özdenören, Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Safiye Erol, Sâmiha Ayverdi, Sezai Karakoç, Tarık Buğra, Yahya Kemal Beyatlı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ziya Osman Saba.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.