Yaz saatiyle beraber biyolojik saat nasıl ayarlanır?

Yaz saatiyle beraber biyolojik saat nasıl ayarlanır?

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatler, bu gece 1 saat ileri alınacak.

Söz konusu uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 17 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Karara göre, saatler 29 Mart Pazar günü saat 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınacak.

Saatler 25 Ekim Pazar günü ise saat 04.00'ten itibaren de 1 saat geriye ayarlanacak.

Biyolojik saatinizi de ayarlayın

Philips, yaz saati uygulamasına geçişten sonra insanların biyolojik saatlerini de ileri alması gerektiğini, bunu yapmanın en iyi yolunun uyandıktan sonraki ilk bir iki saat sabah ışığı almak olduğunu bildirdi.

Philips'ten yapılan açıklamada, yaz saati uygulamasının başlayacağı 29 Mart'ta uyku/uyanıklık döngülerinin yeniden ayarlanması gerektiği belirtildi.

Uygulamanın uyku düzenini bozmaması için vatandaşların hem doğal hem de suni ışığa maruz kaldığı süreleri düzene koyması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu tavsiyelerde bulundu:

"Doğru kalitede, miktarda ve zamanda aldığınız ışık hangi zaman diliminde bu ışığa maruz kaldığınıza bağlı olarak biyolojik saatinizi erteleyebilir veya öne çekebilir. Bunu yapmanın en iyi yolu uyandıktan sonraki ilk bir iki saat boyunca sabah ışığı almaktır. Uykusuz kaldığınız geceyi telafi etmek için sabahları yatakta gereğinden uzun süre kalmamaya çalışın. Onun yerine gerekirse gün içerisinde 15 dakikalık kısa uykular uyuyun ve akşamları erken yatmaya çalışın. Pazartesi sabahınıza enerji katın. Yaz saati uygulamasına geçtikten sonraki ilk pazartesi mümkün olduğunca parlak ve mavi-zengin ışık almaya çalışın. Normal saatinizde uyuyun. Saat değişikliğine rağmen performansınızı ve sağlığınızı optimize edebilmek için her zamanki saatinizde yatın. İyi bir gece uykusu için yatağa gitmeden bir saat önce rahatlamaya ve hazırlanmaya başlayın."

- Philips Küresel Uyku Anketi

Philips Küresel Uyku Anketi, ABD, Brezilya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Almanya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Avustralya'da 8 bin kişiye uygulandı.

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 57'si uykularının iyileşmeye ihtiyacı olduğunu ama bununla ilgili harekete geçmediklerini kabul etti. Deneklerin yüzde 17'si bütün gece kesintisiz uyuduklarını belirtirken, yüzde 22'si haftanın 5-7 gecesinde istedikleri saatten daha erken uyandıklarını kaydetti. İnsanları gece uyanık tutan 13 faktörün sıralandığı listede, en sık uyku kaçıran konular arasında yüzde 28 ile finansal/ekonomik konular, yüzde 25 ile iş yer aldı.

İşle ilgili en çok kaygı duyan ülkeler değerlendirmesinde Güney Kore yüzde 43 ile ilk sırada yer alırken, Brezilya yüzde 33 ile ikinci, Çin yüzde 32 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri yüzde 24 ile Birleşik Krallık, yüzde 23 ile Japonya, yüzde 21 ile ABD ve Fransa, yüzde 18 ile Almanya ve yüzde 15 ile Hollanda takip etti.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum