Yaz öksürüğüne dikkat!

Yaz öksürüğüne dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenleri sıraladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenlerin alerjenlere ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, astım, kronik ve akut sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi, gastro-ösefagial reflü, kişisel alışkanlıklar ve eşlik eden hastalıklar olduğunu söyledi.
 
Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, 'yaz öksürükleri' hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, 'Yaz aylarında havanın ısınmasıyla birlikte insanın içine düşen yaşama sevincine birde öksürük gibi solunum sorunları eşlik edebilir. Ani değişen hava sıcaklıkları ile birlikte hastalarımızın öksürük gibi şikayetlerinde uzama görünmektedir ve bu durum kalabalık ortamlarda rahatsızlık verebilir. Yaz aylarında öksürüğe neden olan başlıca etkenler alerjenlere ve kimyasallara maruz kalma, hava kirliliği, astım, kronik ve akut sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi, gastro-ösefagial reflü, kişisel alışkanlıklar ve eşlik eden hastalıklardır' diye konuştu.
 
Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya şu bilgileri verdi: 'Eğer çim, ağaç veya yabani otlardan polen alerjimiz varsa, burun tıkanıklığı ve yaz aylarında hapşırma ile birlikte kuru öksürük yaşayabilirsiniz. Yaz aylarında, kuru vasıflı olan bir öksürük, spor yaparken ya da egzersiz yaparken şiddetlenebilir, bu durum astımın bir belirtisi olabilir. Eğer baş ağrısı ve gerginlik ile birlikte burun tıkanıklığı, kronik ile birlikte bir kuru öksürük varsa, semptomlar kronik sinüzit olabilir. Özellikle gençlerimiz duş, deniz veya banyo sonrası ıslak ve nemli saçlar ile açık havada ve ani ısı değişiminin olduğu ortamlara girdiklerinde kuru öksürük ve/veya geniz akıntısı ile seyreden üst solunum yolu hastalıkları ile karşılaşabilirler. Burun akıntısı ve yaz boyunca devam eden burun tıkanıklığı ile birlikte kuru öksürük, saman nezlesinin bir sonucu olabilir. Yaz mevsiminin doğası olarak soğuk içeceklerin aşırı tüketimi ile var olan gastroözofageal reflü (GÖRH) hastalığı ağırlaşabilir ve kuru öksürük nedeni olabilir. Gerek araç içi ya da kapalı ortamlarda klimaya maruz kalma sonucu atpik pnömoniler dediğimiz zatürree ve alt solunum yolları enfeksiyonları gelişebilir, uzamış inatçı kuru öksürüğe neden olabilmektedir.'
 
Kuru öksürüğü yakalanan hastaların mutlaka doktora gözükmesi gerektiğini söyleyen Dr. Özkaya, 'Doktorunuz hastalığınıza göre, size uygun tedaviyi uygulayacaktır' ifadesini kullandı.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.