Yaz kazalarına dikkat

Yaz kazalarına dikkat

Yaz tatili başladı... Ancak planları yaparken, yazın en çok görülebilecek kazaları da göz önüne alarak yol haritanızı belirleyin.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı, yazın başımıza gelebilecek kazaları ve neler yapılabileceğini anlattı.
 
1-Güneş çarpmasına karşı ne yapacağız? Güneşle nasıl dost olacağız?

Bir anda başlayan baş ağrısı, kusma, baş dönmesi , tansiyon düşüklüğü, halsizlik ile kendini gösterir. Böyle bir durumda hemen gölge ve serin bir bölgeye geçmeli, bol sıvı almalısınız. Tansiyon düşüklüğü olursa ayakları kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dolaşımı hızlandırmak da etkili olacaktır.

Çocuklarımızı saat 10.00-15.00 arasında güneşlendirmemek veya bu saatler arasında gölge bir alanda bulunmak güneşle dost kalabilmenin en iyi yoludur.

2-Güneş yanığı: Güneşin ısısının en fazla olduğu saatlerde güneşlenmek deride yanıklara sebep olavaktır. Bizim için yanığın derecesi önemlidir. Güneş yanıkları genellikle yüzeysel yanıklardır yani birinci derece yanıklardır. Eğer böyle bir yanık oluştuysa yanık olan bölüm soğuk suyla soğutun, ağrı kesici alın veya deriyi yenileyici içerisinde Avit ve çinko içeren kremler kullanın. Genellikle 48 saat içerisinde yanıklar kendiliğinden iyileşir eğer düzelmediğiyse veya yanıklar kızarık ve içi su dolu kesecikler gelişirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Daha ciddi yanıklarda öncelikle soğuk suyla yıkamak ,cilde bulaşmış yağ, gaz gibi yabancı maddeler yapışmışsa sabunlu suyla temizlemek, daha sonra yanık alanı temiz bir gazlı bezle kremlenip kapatılmalıdır. Yaranın üzerine giysi yapışmışsa etrafındaki giysiler kesilip yanık alanındaki giysi alınmamalıdır.

Ayrıca güneş yanığına önlem olarak güneşin ultraviole ışınlarından korunmak için +30 faktör olan güneş kremleri sürülebilir.

3-Düşme, çarpma, burkulma: Yazın çocuklarda en sık gördüğümüz kazalar… parkta veya deniz kenarında çocuklar koşup oynarken sık sık düşerler. Böyle durumlarda öncelikle ciltte bir sıyrık,açık yara varsa sabunlu suyla ve antiseptik solusyonla temizlenip oranın infeksiyon kapması önlenmelidir.şişlik ve morluk varsa soğuk buz torbasıyla soğuk kompres yapılmalı ve o bölge hareket ettirilmemelidir. Gerekiyorsa ağrı kesisici verilebilir. Eğer yaralana bölgede şişlik oluşuyorsa en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

4-Suda boğulma: öncelikle deniz kenarında tatil yapacaklar veya evinde, tatil yerinde havuzu olanların gerekli önlemleri alması gerekmektedir.havuzun derinliğinin belirtildiği bir tabela, çocuklarımızın balıklama atlama gibi yöntemler kullanmaması,havuz kenarlarına çocukların düşmemesi için engellerin konması,tatil yapılacak yerde sahil güvenlik veya kurtarma ekibinin olması.ve en önemlisi çocuklarımızı yalnız yüzmeye göndermemek veya yanında yüzmeyi bilen bir sorumluyla beraber göndermek ve denizdeyken devamlı takip etmek gerekir.

Boğulma gibi acil bir durum olursa da yetkili kurtarma görevlisini çağırmak, daha sonra hastayı ısıtmak,başını yan çevirmek ağzındaki suyu boşaltmak için,daha sonra genel durum muayenesi yani solunum, dolaşım muayenesi yapılarak temel yaşam desteği uygulanır ardından acil yardım ekibi çağırmak gerekir.

5-Böcek sokması: Genelde hafif sokulan bölgede kızarıklık,şişlik,kaşıntı oluşur.o bölgeye soğuk uygulama yapılabilir, kaşıntıyı almak için krem kullanılabilir eğer çok fazla kaşıntı oluyorsa ağızdan ilaç (antihistaminik) alınabilir. Bazen böcek sokmasında ürtiker veya anafilaktik şok olabilir öyle bir durumda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Yılan ısırması:yara suyla yıkanır, üzerine buz koyulur. Şişme varsa el veya bacak yükseğe kaldırılır.kesinlikle emme veya kesme işlemi yapılmaz. Isırılan yerin üst kısmı kemer, kumaş bezle sıkılarak kanın vücuda yayılması önlenir. Amonyak uygulanabilir. Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Akrep sokması:ülkemizde genellikle akrepler zehirli değildir.ısırılan bölgeye buz uygulanır,ısırma sonrasında uyuşukluk, kas spazmları, kusma, karın ağrısı, havale gibi durumlar gözleniyorsa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Belirtiler genellikle 24-48 saat sonra düzelir anacak nadiren ölüm gözlenebiliyor.

6-Zehirlenme: Özellikle doğu kırsallarında çok görülen yörenin kendine özel otlarından çocuklarımızı uzak tutmalıyız, bildiğimiz herhangi bir ot veya mantar yememesine dikkat etmeliyiz. Eğer yediyse çocukta ani başlayan bilinç bulanıklığı, kusma, tüm vücutta hareketsizlik, göz bebeklerinde büyüme veya küçülme gözlenebilir. Böyle bir durum gözlenirse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Aynı şeklide yaz aylarında iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerin tüketilmesi ishal kusma yapabilir, bol sıvı tüketmek gerekir. Eğer ishal kusma daha çok artıyorsa hastayı halsiz bırakıyorsa veya beraberinde ateş yapıyorsa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Eğer çocuğunuzun kronik bir hastalığı varsa (diabet, astım gibi) ilaçlarının yanınıza almayı unutmayınız. Bununla birlikte yanınızda olması gereken ilaç ve malzemeler şunlar olabilir: Antiseptik solusyon, ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar, nemlendirici kremleri, kronik hastalık ilaçları, gazlı bez, sargı bezi, yara bandı olabilir.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.