Yaz aylarında dış kulak enfeksiyonuna dikkat

Yaz aylarında dış kulak enfeksiyonuna dikkat

Uzmanlar, yazın serinlemek amacıyla sık sık deniz ve havuza gidenlerde, yada aşırı sıcaklarda sık sık duş alanlarda dış kulak enfeksiyonlarının arttığı belirtilerek, uyarılarda bulundu.

Özel Hatem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op.Dr. İsmail Aytaç, deniz ve havuza girme, sık duş alanların çoğaldığı yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonlarının sayısının da arttığını belirtti. Dış kulak yolu enfeksiyonunun tedavi edilmediği durumda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlatan Aytaç, denfeksiyona ise en büyük sebebi ise kirli havuz ve deniz sularının olduğunu kaydetti. Aytaç, “Havuz, deniz ve duşta kulağa su kaçması nedeniyle dış kulak yolu enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın sık görülmesinin en önemli nedeni, temizliğinden emin olunmayan havuz sularıdır. Dış kulak yolu iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahiptir. Buna rağmen mantar, virüs ve bakteri gibi çeşitli enfeksiyonlar bu bölgeyi etkileyebilmektedir. Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü etken bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Özellikle aşırı suda kalma ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görmektedir. Buna bir de kirli denizlerde ve düzenli bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmek eklenince dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur. Bu gibi şikayetlerin önüne geçebilmek amacıyla tatile gitmeden önce kulağınızda bir enfeksiyon ya da enfeksiyona sebep olacak bir durumu önlemek amacıyla mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına görünmek gerekiyor “dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Dış kulak yolu enfeksiyonunun genellikle işitme kaybı ve kulakta tıkanıklık gibi belirtilerle ortaya çıktığına değinen Op. Dr. İsmail Aytaç, hastalığın en rahatsız edici belirtisinin ağrı olduğunu kaydetti. Aytaç, “Bazı hastalarda ağrı, kişinin ağzını açıp kapatmasına bile engel olabilecek kadar şiddetlidir .Tanı konulması son derece kolay bir rahatsızlık olan dış kulak yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde kronikleşerek sık akut atakların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan hastalar, dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisini kesinlikle ihmal etmemelidir. Hastalığın tedavisinde hastaya uygun olarak seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlalar genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda ise tedavinin yanı sıra hekim tarafından yapılacak kulak bakımına da ihtiyaç duyulmaktadır. Dış kulak yolu çok şiş olan hastalarda damlalar kullanılamaz. Bu vakalarda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar, ilaçlarla devamlı ıslatılarak tedavinin etkili hale getirilmesi sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

HASTALIĞA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER
Dış kulak yolundaki enfeksiyondan korunmak için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine değinen Ap. Dr. Aytaç, “Hijyen şartlarından emin olmadığınız deniz ve havuzlara asla girmeyiniz eğer şüpheniz varsa kulaklarınızı özel tıkaçlarla kapayıp veya mümkün olduğunca başı suya sokmadan denize ve havuza girebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“AĞRILAR UÇAKTA ARTAR”
Aytaç, dış kulak enfeksiyonu bulunanların, uçak yolcuğunda kulak ağrılarının arttığını kaydetti. Özellikle tatilcilerin benzer ağrılara yakalandığını anlatan Dr. Aytaç, “kulakta bulunan enfeksiyon, uçak yolculuğunda ağrıların artmasına neden olur. Özellikle takile gidecekler yada tatilden döneceklerde sık görülen bu ağrıların artma sebebi ise uçaktaki basınçtır. Bu nedenle öncesinde önlem amaçlı Kulak Burun Boğaz Uzmanlarına muayene olunması gerektiği unutulmamalıdır” dedi

KULAK TEMİZLİĞİNDE YAPILAN YANLIŞ
Aytaç, banyo, deniz ve havuz sonrasında pamuklu çubukla yapılan temizlemede ise hatalı bir hareketin yaygın olarak yapıldığını kaydetti. Pamuklu çubuğun kulağın derinliklerine sokularak yapılmak istenen temizliğin enfeksiyonlu kulakta şiddetli ağrılara, enfeksiyonsuz kulakta da önemli tahrişlere neden olduğunu anlatan Aytaç, “ Banyo, deniz veya havuz sonrası kulağı pamuklu çubukla çok derinlere sokup tahriş ederek temizlemek yerine, başınızı o kulağınız altta kalacak şekilde yana yatırın. Küçük bir pamuk parçasını dış kulak yolunuza sokarak, kolayca ve en sağlıklı bir şekilde temizleyebilirsiniz” diye konuştu. 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.