Yatağa kesinlikle telefonla girmeyin!

Yatağa kesinlikle telefonla girmeyin!

Sağlam kafa sağlam vücutta, sağlam vücut sağlam uykuda!

Hiç kuşkusuz pek çoğumuzun uyumadan önceki en favori eylemlerden birisi akıllı telefonumuzu kurcalamak.

Gün içerisinde ne olup bitmiş, atladığımız e-posta, mesaj vs. var mı, sosyal ağlarda son durum ne vs. vs. derken bir de bakmışız saatler geçmiş bile.

Malum ertesi gün artık iş mi okul mu her neyimiz varsa muhtemelen de erken kalkmak durumundayız. Haliyle kaybettiğimiz her dakika da bize uykusuzluk olarak dönüyor.

Peki neden?

İşte işin can alıcı noktası tam olarak da burası! Şimdi pek çoğumuz muhtemelen telefonu kurcalarken -bir işle meşgul olduğumuz için- uykumuzun kaçtığını düşünüyor olsa gerek ama doğru yanıt bu değil.

Asıl olay ne biliyor musunuz?

Biz telefonumuzu alıp kurcalamaya başladığımız zaman telefonun ekranından her an yayılan (ve doğal olarak gözlerimize ulaşan) mavi ışıklar, beynimize melotonin denilen uyku hormonunu salgılamaması yönünde uyarı yollar. Bunun pratikteki sonucu ise beynimiz artık yönetimi kendi eline kadar -ki bu kademeli olarak önce gözlerimizin yorulması ardından algımızın bulanıklaşması ve en nihayetinde de sızmamız anlamına geliyor- uyanık kalırız.

Yani aslında uyumamız gerek fakat yukarıda dediğimiz gibi, harici bir etkenin (mavi ışık) müdahalesi ile uyumamız gerektiğini düşünmüyoruz. Vücut direncimiz ve irademiz bu durumu kaldırabildiği sürece de uykusuz kalıyoruz.

Uyumamızı geciktiren mavi ışık parazitine bir de aktif olarak kullanılan cihazların bulunduğumuz ortamdaki elektromanyetik radyasyonu yükseltmesi eklenince işler daha da sarpa sarıyor çünkü radyasyon da uyku verimliliğini olumsuz etkileyen

sebeplerden birisi. Yani hem uyumamız gerekenden geç yatıyoruz hem de olması gerekenden daha verimsiz bir uyku süresi geçiriyoruz.

Çözüm nedir?

Tabii ki en sağlıklı çözüm uyumaya yattığımızda telefonumuzu kapatıp bizden uzak bir koymak. Onu yapamıyorsak da en azından açık dahi bıraksak yine uzak bir yere koymak.
Yok eğer gece illa kucalarım diyorsak bu sefer de en azından ışığı mümkün olabildiğince kısın. Destekleyen sitelerde gece modu özelliğini aktif edin. Bir diğer seçenek ise Android kullanıyorsanız eğer muhakkak mavi ışık düşürücü bir uygulama yükleyin. Biim tavsiyemiz Twilight.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.