Yastık altı dövizler konuta yatırılıyor

Yastık altı dövizler konuta yatırılıyor

Birikimini dövizde tutan yatırımcı, son aylarda TL’ye karşı yüzde 20 civarında gelir elde edince yatırımını konuta yöneltmeye başladı.

Dövizdeki yükseliş nedeniyle artan maliyeti fiyatlarına yansıtmamaya çalışan Ankaralı proje sahipleri, 1-2 ay içinde fiyatlarda güncelleme olacağı uyarısı yapıyor.  

  Son günlerde konut projelerinin satış ofislerinde hareketli günler yaşanıyor. Birkaç aydan beri ziyaretçi dahi bulmakta zorlanan satış ofislerinde bir anda artan satışlarda “yastıkaltı dövizlerin” önemli rolü bulunuyor. Döviz fiyatlarındaki büyük artışları değerlendirip henüz fiyatı yükselmeyen proje konutlardan satın alarak çifte kazanç elde eden yatırımcılar, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle zor durumda kalan inşaat sektörüne de yeniden can getirdi. Marka projeler, olumsuz süreçten çok etkilenmese de bir anda totalde yüzde 17-18 oranında artan maliyetler nedeniyle fiyat güncellemesi yapmak zorunda olduklarını ifade ettiler.

   One Tower Kule Konut ve AVM projesini hayata geçiren İTO Yatırım’ın ortaklarından Özkan Özçelik de, Başkent’teki markalı ve kaliteli inşaat firmalarının fiyatlarına zam yapmamak için adeta direndiğini ifade etti. Ekonomideki belirsizlik dönemlerinde ülkelerin zarar gördüğünü belirten Özçelik, “Geçtiğimiz ay Türkiye zor bir dönem yaşadı. Ekonomik gelişmeler ve özellikle döviz fiyatlarında görülen artış tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de olumsuz etki yarattı. Döviz artışı maliyetlerde de otomatik olarak artış yaşanmasına neden oldu. Böyle durumlarda firmalar mecburi olarak fiyatlarına zam yapar. Ancak şu anda Ankara’daki çok sayıda firma maliyet artışını fiyatlarına zam olarak yansıtmamaya çaba gösteriyor.” dedi.

Dövizdeki artış nedeniyle yüzde 20’lere varan maliyet artışları gözlendiğinin altını çizen Özçelik, şunları söyledi: “Ankara’da dolar üzerinden konut satışı olmadığı için şu an zam gözlenmiyor. Geçtiğimiz ay yaşanan artış belki şu anda fiyatlara yansımadı ancak bu geçici bir durum. Fiyatlarda 1-2 ay içinde mecburi bir yükselme olacak. Bu yüzden konut almak isteyenlere ellerini çabuk tutmalarını öneriyoruz. Şu an bir ara dönemdeyiz, bu da alım için en uygun zaman. Ancak bunun devamlı olmayacağını yatırımcının bilmesi gerekli.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.