Yaşlılıkta aşırı endişeye dikkat!

Yaşlılıkta aşırı endişeye dikkat!

Gaziantep Özel Primer Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doktor Mustafa Ay, aşırı endişeye dikkat çekerek, yaşla birlikte aşırı endişenin arttığını ifade etti.

Psikiyatri Uzmanı Doktor Mustafa Ay, yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. YAB olan kişilerde uygun olmayan bir endişe durumunun söz konusu olduğunu dile getiren Ay, aşırı endişenin kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Bu kişilerin her durumda olası en kötü sonucu düşündüğünü belirten Ay, "Her şey kendi denetimlerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. YAB'da aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir. Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer." dedi.
 
YAB'nın yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 5-6 arasında olduğunun bilgisini veren Ay, "Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanında bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar. YAB yaşlılıkta en sık görülen anksiyete bozukluğudur." diye konuştu.
 
Yaygın anksiyete bozukluğu hakkında bilgiler veren Ay, şunları kaydetti:
 
* Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı olan denetlenemeyen nitelikteki endişe hastalığın temel belirtisidir.
 
* Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemezler ve bir türlü sakinleşemezler.
 
* Çevrelerinde 'aşırı evhamlı' olarak tanınırlar.
 
* Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.
 
Stresin YAB'ın gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çeken Ay, "Stresli yaşam olayları olduğunda belirtiler çoğunlukla kötüleşir. Hastalığın oluşmasında kalıtsal etkenler, beyin nörokimyasındaki değişiklikler, kişilik özellikleri ve stres verici yaşam olayları etkilidir. Hastalar yorgunluk, gerginlik, kas ağrısı ve baş ağrısı gibi bedensel belirtiler nedeniyle çoğu zaman psikiyatri dışı branş hekimlerine başvururlar ve doğru tanının konması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gecikebilir." ifadelerine yer verdi.
 
YAB'ın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun bilgisini veren Ay, "İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır." dedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.