Yaşlılara sensörlü bakım

Yaşlılara sensörlü bakım

Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş, yaşlıların geliştirilen sensörle daha mutlu yaşadığını, aileleri ve çevreleriyle iletişimlerini güçlendirdiğini ve stres yaratan tüm durumlara anında çözüm sağladığını söyledi.

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlıların uzaktan teknolojik bakım destekleri ile yalnızlıklarını gidermenin yanı sıra ihtiyaçlarına anında telefonla erişim sağlayarak paniği önlemenin ve çözüm yollarını oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti.
 
İbiş, "telecare sistemi"nin düşme, gaz sızıntısı ve su basması gibi riskleri en aza indirmek, yaşlıların kendi evinde yaşamaya devam etmelerini sağlamak ve zamanla diğer gerçek zamanlı acil ve yaşam tarzı değişikliklerini ilişkilendirmek için sensörler aracılığıyla izleme yöntemi olduğunu anlattı.
 
Kişisel alarm sistemi "telecare"nin, bileğe veya boyna takılan düğmeli bir kolye ve telefon sistemiyle çalışan baz ünitesi şeklinde olduğunu söyleyen İbiş, "Baz ünitesi ile kolyeye bir sinyal gelir ve izleme merkeziyle bağlantı gerçekleştirilir. Çağrı 24 saat alarm çağrısına cevap verir, eğitimli operatörler tarafından personel izleme merkezi ile bağlantı kurulur" diye konuştu.
 
Teknolojik destekler, maliyet kontrolünde önemli
 
İbiş, İngiltere'de bu şekilde yaklaşık 135 merkez bulunduğuna da değinerek, Türkiye'de yerel yönetimlerin yaşlı bakım alanlarındaki rollerinin her geçen gün geliştiğine işaret etti.
 
Bu teknolojik desteklerin yaşlı bakımı için önemini vurgulayan İbiş, böylece yaşlılığın doğurduğu maliyetlerin kontrolünde büyük bir mesafe kat edildiğini bildirdi.
 
İbiş, "Günümüzde toplumların gelişmişliklerine paralel olarak yaşlıların bakım ortamlarında tesis edilen telecare sistemleri sayesinde yaşlılar daha mutlu yaşıyor, aileleri ve çevreleri ile iletişimleri güçleniyor ve stres yaratan tüm psikolojik ve fiziksel durumlara anında çözüm sağlama imkanı bulunuyor" diye konuştu.
 
Her ihtiyaca göre "sensör" 
 
"Telecare sistemi"nde, farklı tip sensörleri ve alarm bulunduğunu belirten İbiş, sistemin sabit hatlı telefon ve elektrik prizine bağlı olduğunu kaydetti.
 
İbiş, sisteme ilişkin şunları dile getirdi: 
 
"Kişisel alarm, acil bir alarm sürecini tetiklemek için kullanılır. Bunlar ev veya bahçenin herhangi bir yerinden kullanılabilir. Çekme kablolu alarmlar banyo veya yatakta, ulaşılabilir olmayan noktalarda etkili olabilir. İhtiyaca göre sensörler geliştirilebilir. Evde güvenliği sağlamak için kişisel sağlık sensörleri, yatak veya sandalye doluluk sensörü, güvenliğin bir kişi tarafından tehdit edildiğinde kullanılabilecek alarm sensörü anksiyeteyi azaltmak için yardımcı olabilir. 
 
Gaz dedektörleri ev içinde karbon monoksitin tehlikeli seviyelerini tespit etmek ve alarmı harekete geçirmek üzere tasarlanmıştır. Epilepsi sensörleri yatakta epileptik nöbetleri tespit etmek için kullanılır. Sensörler, kalp hızı ve solunum kalıpları gibi vital bulguları ölçer ve izleme merkezine haber gönderir. Ayrıca düşmeye duyarlı dedektörler, yangın veya duman alarmları, su basması için dedektörler, gaz dedektörleri, yatakta altını ıslatmayı haberdar eden dedektörler, hırsızlığa karşı kapı ve pencere zorlanmasını haber veren dedektörler bulunmaktadır."
 
3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi
 
İbiş, Anadolu Ajansı sponsorluğunda ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin destekleriyle 15-16 Aralık'ta, Ankara'da "Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi"nin başlayacağına işaret etti.
 
Kongrenin yaşlı bakım ihtiyaçlarının ve alanlarının inşa edilmesi konusunda büyük bir hareketi başlatacağını dile getiren İbiş, yaşlı bakımına ilişkin uluslararası isimlerin de kongrede yer alacağını bildirdi. 
 
İbiş, yaşlı bakımı alanın hizmet, ürün, inşaat, eğitim, Ar-Ge, teknoloji ve ekonomi yaratmak isteyen herkesin kongreye ücretsiz olarak katılabileceğini ve kayıtların www.yaslibakimiturizmi.org sitesinden yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.