Yaşlılara sahip çıkan örnek gelinler

Yaşlılara sahip çıkan örnek gelinler

Sarıkamış Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmeti Birimi’nin yaptığı çalışma, ilçede bakıma muhtaç yaşlı hastaların büyük çoğunlukla sorumluluğunun, çocukları olmasına rağmen tümüyle gelinleri tarafından üstlenildiğini ortaya koydu.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yapılan bir araştırma, ilçede bakıma muhtaç yaşlılara gelinlerinin sahip çıktığını gösterdi. Sarıkamış Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmeti Birimi’nin, yaşlı hastalara yönelik yaptığı sosyodemografik araştırması, ailelerde yaşlıların bakım ve sorumluluğunun üstlenilmesine ilişkin önemli veriler ortaya koydu.  Birime kayıtlı 31’i kadın, 21’i erkek 52 bakıma muhtaç yaşlı hastaya yönelik yapılan çalışma sonucunda, yüzde 83’ü kendi başına giyinemeyen yaşlı hastaların evde bakımlarının yüzde 69 gelinleri tarafından üstlenildiği ve ihtiyaçlarının karşılandığı tespit edildi. 

haber-foto-01-025.jpg

KÜLTÜR DEVAM EDİYOR

Sarıkamış Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmeti Sorumlusu Tolga Önder, evde bakım hastalarına ilişkin, ne rahatsızlıkları olduğu, ne kadar süredir tedavi aldıkları gibi konuları araştırırken, hastaları sosyodemografik yönden de ele almaya karar verdiklerini ifade etti. Bu çalışmayı yaparken modern hayatla değişen aile ilişkilerinin Doğu’da halen sürdüğünü tespit ettiklerini dile getiren Önder, “Bu çalışma bize, modern yaşam içinde yitirildiği düşünülen gelin-kaynana, gelin-kayınpeder ilişkilerinin Doğu kültüründe halen güçlü bir şekilde devam ettiğini gösterdi. Yaşlı hastaların öz kızı ve oğlu olmasına rağmen tüm bakım ve ihtiyaçlarını gelinleri üstlenmiş durumda. Gelinler, öyle ki kaynana ve kayınpederini öz kızı ve oğluna dahi güvenip emanet edemiyor” dedi.

haber-foto-02-011.jpg

‘ONLARI TAKDİR ETTİK’

ÖNDER, kent özellikle de büyük şehir yaşamına geçişle insanların hayat derdine, sıkıntısına düştüğünü, bunun da yaşamda pek çok toplumsal kültürel değeri erozyona uğrattığına işaret etti. Önder, “Büyük şehirlerdeki yaşam zorluğu yüzünden artık pek çok kişi, aile fertleriyle dahi görüşemezken, kayınpederi-kayınvalidesi ile nasıl ilgilenebilsin. Tabii burada bizim ölçümüzde ilgilenmekten kasıt, halini hatırını sormak veya ev alışverişini yapmak değil, altını değiştirmek, pansumanlarını yapmak, banyosunu yaptırmak, hastanede gecelerce başında beklemek. Bu, öyle bir iki gün de değil, aylarca hatta yıllarca süren bir ilgi alaka. Hal böyle olup herkesin bu durumu benimsediği bugünlerde yaptığımız bilimsel çalışmadan böyle bir sonuç çıkınca hepimiz şaşırdık ve gelinleri takdir ettik” diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.