Yaşlılar araç kullanmayı bu dönem bırakmalı

Yaşlılar araç kullanmayı bu dönem bırakmalı

Yaşlılıkla birlikte gündelik hayatta da bir dizi değişiklikler olabiliyor.

Bu değişikliklere ayak uydurabilmenin sağlığın korunması ve geliştirilmesi açısından son derece önemli olduğunu belirten uzmanlar, yaşlıların 'gidilecek yolu bilmesine rağmen kaybolduğu ve diğer sürücülerin çok fazla korna çalmaya başladığı zaman' araç kullanmayı bırakması gerektiğini dile getiriyor.

Türk Geriatri Derneği, yaşlıların araç kullanmayı ne zaman bırakması gerektiğini açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada, yaşın ilerlemesiyle birlikte eklemlerde hareket kısıtlılığı ve kas tonusunda gevşeme görülebildiği hatırlatıldı. Bu durumun araba kullanırken ani hareket etme kabiliyetini önleyebileceğine dikkat çekilen açıklamada; "Görme ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Glokom, katarakt, makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının sıklığı yaşa bağlı olarak artar. Trafikte bu gibi durumlar risk oluşturabilir. Mutlaka bu açıdan her yıl göz hastalıkları hekimlerinin kontrolünden geçilmesi önerilmektedir. İşitme duyusunda gerilemeler de yaşlı sürücüler açısından risklidir. Korna, siren gibi uyarı sesler duyulamadığı zaman kaza riski oldukça yüksektir. KBB uzmanlarının bu bağlamda kontrolü ve yönlendirmesi son derece değerlidir. Araç kullanmayı engelleyecek bir hastalık varlığının tespit ve tedavisi önemlidir. Tedavi ile kontrol edilemeyen hastalıkların varlığında araç kullanmaktan kaçınmak gerekir. Yaşlılık döneminde kullanılan ilaç sayısında genç yaşlara göre artma beklenmektedir. Kullanılan ilaçların yan etkilerinin araç kullanmaya engel olmadığından emin olmak gerekir." denildi.

NE ZAMAN ARAÇ KULLANMAYI BIRAKMAK GEREKİR?

Dernekten yapılan açıklamada, herhangi birine 'evet' diyen kişilerin sürücülüğü bırakması gereken soruları şöyle sıralandı: "Seyir halinde giderken kendi şeridinde ilerlemekte zorlanıyor musunuz? Gidilecek yolu bildiğiniz halde kaybolduğunuz oluyor mu? Diğer sürücüler size fazlaca korna çalıyorlar mı? Araç kullanırken ayak hareketlerinizde gerileme/yavaşlama, reflekslerinizde gerileme duygusu hissediyor musunuz? Aile bireyleriniz, arkadaşlarınız ya da doktorunuz size araç kullanmanızdan tedirgin olduğunu belirtiyor mu? Sonuç olarak, sizin ve/veya başkalarının sağlığı araç kullanımınıza bağlı olarak riske girecekse hiç düşünmeden, olgunlukla ve sağduyu ile bu davranıştan vazgeçmek uygundur. Kişisel birikimin en yüksek olduğu yaşlılık döneminde verilecek bu gibi kararlar genç kuşaklara örnek olması açısından da son derece anlamlı ve değerlidir."
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.