Yaşlı ve Engellilere Evde Beyanname Hizmeti

Yaşlı ve Engellilere Evde Beyanname Hizmeti

Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile özürlülerin vergi beyannamelerini evlerinde alıyor.

 Maliye Bakanlığı, Gayrimenkul Sermaye İradı (kira) geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile özürlülerin vergi beyannamelerini evlerinde alıyor. Telefonla durumunu vergi dairesine veya iletişim merkezine bildirenlerin evine giden memurlar, mükelleflerin önceden hazırlanmış kira beyannamesinin doldurulmasına yardımcı oluyor.

Son yıllarda kira gelirini beyan etmeyen veya eksik gösterenlere mektup gönderen Maliye Bakanlığı, yaşlı ve özürlüleri de unutmadı. Bakanlık, sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile özürlü ve hastalığı sebebiyle vergi dairesine gelemeyenlerin beyanlarını evlerinde alıyor. Bu kişilerin hizmetten faydalanabilmesi için bağlı oldukları vergi dairesini veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi İletişim Merkezi'ni (444 0 189) aramaları gerekiyor. Vergi dairesini veya iletişim merkezini arayanların evine giden memurlar, beyannamelerin doldurulması konusunda yardımcı oluyor. Çay kahve içip mükellefle sohbet eden memurlar, bu hizmet karşılığında herhangi bir ücret talep etmiyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan İzmir Vergi Dairesi Başkan Vekili Ferhat Alemdar, "evde beyanname" uygulamasının vatandaşlar arasında büyük memnuniyetle karşılandığını söyledi. Alemdar: "60 yaşını geçmiş mükelleflerimizle, hastalık ve özürlü durumu gibi çeşitli sebeplerle vergi dairesine gelemeyecek durumda olan mükelleflerimizin başvurmaları halinde bulundukları yere gidip beyannamelerini alıyoruz. Bu mükellef odaklı anlayış çerçevesinde yapılan bir hizmettir" dedi.

Yaşlılık, hastalık ve özürlü gibi özel durumu olanların bulundukları yerden hizmet almaları için kendilerine ulaşmalarını isteyen Alemdar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"60 yaşını geçmiş mükelleflerimizle, hastalığı, özürlü durumu gibi çeşitli sebeplerle vergi dairesine gelemeyecek olan mükelleflerimize yönelik olarak telefonla (444 0189) arayarak ya da bağlı olduğu vergi dairesine ulaşarak randevu almaları durumunda ayağına gidip kira gelirini bulunduğu ortamda almaya çalışıyoruz. Bu mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde evine yaptığımız ziyaret sırasında gerekli olan desteği sağlayarak beyannamelerini alıyoruz. Bulundukları ortamdan çıkmalarına gerek kalmıyor. Hangi mükellefin bu duruma ihtiyacı olduğunu bilmediğimiz için talep onlardan geliyor. Bu hizmet konusunda mükelleflerimizden memnuniyet yönünde tepkiler alıyoruz."

Geçen yılki kira gelirleri üzerinden beyanname verme süresi 25 Mart 2014 tarihinde sona eriyor. İzmir'de bağlı bulunduğu Kadifekale Vergi Dairesi'ne başvurup bu hizmetten yararlanmak isteyen Muharrem Olgun Uzunoğlu, evine giden vergi memurlarının desteğiyle 2013 yılı kira gelirleri beyannamesini verdi. Karabağlar semtindeki evine giden memurlar, 3 iş yerine ait kira gelirleri için beyannamelerini imzalattı.

"Her yıl o bize geliyordu bu yıl biz onu ziyaret ettik"

Eve giden memurlardan Didem Irmak, dairelerine kayıtlı mükellefin kira geliri beyanı için kendilerini çağırdığını, kira gelirlerinin toplamını kontrol edip evraklarını doldurduklarını söyledi. Kadifekale Vergi Dairesi'ne kayıtlı Uzunoğlu'nun her yıl beyannamesini vermek için dairelerine geldiğini belirten Irmak, "Her yıl o bizi ziyarete geliyordu bu yıl biz geldik" dedi.

Uzunoğlu'nun, 3 iş yerinden 2013 yılından elde ettiği kira gelirinin beyanı için kendilerini çağırdığını vurgulayan Irmak, önceden hazırlanan evrakları karşılıklı olarak kontrol ettiklerini, herhangi bir problemin bulunmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Rakamlar birbirini tutuyor, herhangi bir problem yok. Muharrem Bey'in bankaya yatan hesapları olsun, adına kiracıları tarafından ödenen vergiler olsun herhangi bir problem yok. Mükellefimizin yıl içinde elde ettiği kira gelirlerine göre beyannamesini doldurduk. İş yeri kira gelirleri olduğu için meskenlere tanınmış olan istisnayı kullanamadık. Sadece devletin bütün mükelleflere tanımış olduğu yüzde 25 götürü gider indirimini düştükten sonra vergiye tabi hasılatı üzerinden gelir vergimizi hesapladık. Muharrem Bey adına kiracıları tarafından yıl içinde yatırılmış olan stopajı mahsup edip ödenecek vergiyi bulduk. Kiracılar tarafından ödenen vergiler daha fazla olduğu için ödenecek vergi çıkmadı. Kendisine bir iade rakamı doğdu. Bu iade işlemiyle ilgili evraklarını teslim aldık. Son kontrol sonrasında herhangi bir aksi durum yoksa Muharrem Bey'in hesabına mart ayı sonrasında 10-15 gün içinde parasını yatıracağız."

Kira geliri beyanı veren 74 yaşındaki Muharrem Olgun Uzunoğlu ise Maliye Bakanlığı'nın hizmetinden yeni haberdar olduğunu, uygulamadan memnun olduğunu belirterek, "Bu işleri muhasebecim yapıyordu. Elim ayağım tutuyordu, muhasebecimin doldurduğu evraklarla vergi dairesine gidip işimi yapıyordum. Muhasebecim işi bıraktı. Çare ararken vergi dairesinin 60 yaş üzerindekilere yardımcı olacağını duydum. Telefon açtım, ilgilendiler. Gelip evrakları doldurdular. Beni hiç yormadan işlemlerimi yaptılar, kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.