Yaşlı nüfus 200 milyonu aştı

Yaşlı nüfus 200 milyonu aştı

Çin’de nüfusun yüzde 15’ini 60 yaş ve üstü yaşlılar oluşturuyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin sıkı nüfus planlama uygulamaları, nüfusun yıllık büyümesini yüzde 1’in altına düşürmüş durumda. Ancak bu da yaşlı nüfusun hızla artmasını beraberinde getiriyor.

Son rakamlara göre 60 yaş ve üzerindeki insan sayısı 202 milyona ulaştı. Yani yaşlılar nüfusun yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyorlar. Yaşlı nüfusun her yıl ortalama bir milyon artması bekleniyor. Hızla yaşlanan nüfus yeni sorunlar da yaratıyor. Ülkede vergi verecek, çalışacak veya yaşlılara bakacak insan bulunamayacağı uyarısı yapılıyor. 

Hasta olan ve kendine bakamayacak olan yaşlı çiftler çareyi huzur evine gitmede görüyor. Ama ihtiyaçlara cevap verecek kaliteli huzur evleri ve yetişmiş personel bulunmuyor. Ebeveynlerin yalnızlık çekmesine karşılık Çin’de geçen yıl anne-babayı ziyaret etmeyi zorunlu kılan yasa yürürlüğe girmişti. Yasaya uymayanlar, para ve hapis cezası gibi çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya gelebilecek.

Tek çocuk politikasında da gevşemeye gidiliyor. Evli çiftlerden birinin tek çocuk olması halinde aileye ikinci kez çocuk sahibi olma hakkı veriliyor

TRT Haber

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.