Yasa dışı İsrail'e BM'den çağrı

Yasa dışı İsrail'e BM'den çağrı

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, konuşmasında, İsrail'in Batı Şeria'da uluslararası toplumun tepkisine rağmen yasa dışı yerleşim birimi kurma faaliyetlerine devam etmesini de eleştirdi.

 Mladenov, Filistinlilere ait evlerin yıkılmasına ve insanların zorla tahliye edilmesine son verilmesini talep etti.

Mladenov, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen aylık olağan toplantıda yaptığı konuşmada, iki devletli çözüm çalışmaları, İsrail'in yasa dışı yerleşim faaliyetleri ve sorunun çözümü konusunda uluslararası topluma düşen sorumlulukları değerlendirdi.
Filistinliler ve İsrailliler arasında iki devletli çözüme desteğin azaldığını ifade eden Mladenov, "Filistin ve İsrail, iki devletli çözüm hedefinden bugün hiç olmadığı kadar uzaklar. İsrail'in yerleşim faaliyetleri, güvenlik sorunları, işgalle bağlantılı şiddet ve Filistinliler arasındaki ihtilaf bu hedefi tehdit etmeye devam ediyor" dedi.

Kapsamlı bir çözümü tüm tarafların desteklemesi gerektiğini vurgulayan Mladenov, "Bugün kararlı davranarak barış sürecinin yaşam destek ünitesinde ağır ağır ölmekte olduğu algısını yıkma günü" ifadelerini kullandı.

Mladenov, bölgede siyasi sürecin başarısızlığının, aşırılıkçı şiddet ve terörizm artışının Filistinlilerin meşru talepleriyle İsrail'in güvenliğini tehdit ettiğini söyleyerek, "Bu güvensizlik ortamında uluslararası toplum, uzlaşılmış bir çerçeve ve makul bir zaman sınırlaması içinde çözüme ulaşmak amacıyla gerçekleştirilecek müzakerelerin ortamını hazırlamalıdır" diye konuştu.
Fransa öncülüğünde bazı Batılı ülkeler soruna kapsamlı çözüm bulunması amacıyla BM Güvenlik Konseyi kararı alınması için girişim başlatmıştı. 1967 sınırları çerçevesinde iki devlet kurulması ve belirli bir süre içerisinde İsrail işgaline son verecek kapsamlı anlaşmaya varılmasını öngören tasarı, İranla yürütülen nükleer müzakereler nedeniyle arka plana itilmişti.

Yasadışı yerleşimler

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, konuşmasında, İsrail'in Batı Şeria'da uluslararası toplumun tepkisine rağmen yasa dışı yerleşim birimi kurma faaliyetlerine devam etmesini de eleştirdi. Mladenov, Filistinlilere ait evlerin yıkılmasına ve insanların zorla tahliye edilmesine son verilmesini talep etti.

İşgal altındaki Batı Şeria'da yeni yerleşim planlarının onay aşamasında olmasından endişe duyduğunu da kaydeden Mladenov, "Yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışıdır. Bu eylemler barış beklentilerini akamete uğratacak ve siyasi tansiyonu artıracaktır. İsrail Hükümeti'ne bu eylemleri tekrar gözden geçirmeleri çağrısı yapıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Gazze'de yaşanan insani duruma da değinen Mladenov, Gazze'ye uygulanan blokenin kaldırılmasının BM'nin önemli bir hedefi olduğunu vurguladı.

BMGK'ya çağrı

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur da, Konsey'de yaptığı konuşmada, uzlaşı için İsrail'in yasa dışı eylemlerini sonlandırması ve suçluların hesap vermesinin öneminin altını çizdi.
Güvenlik Konseyi'ne soruna müdahil olma çağrısı yapan Mansur, "BM Güvenlik Konseyi'nden İsrail işgalinin sona ermesi için takvim belirlemesini ve bunun izlenmesi için uluslararası gözlemci görevlendirmesini istiyoruz" dedi.

AA
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.