Yarın saatler 1 saniye duracak

Yarın saatler 1 saniye duracak

Dünyanın güneş etrafındaki dönüş hızının yavaşlaması nedeniyle saatler yarın 1 saniye yerinde sayacak.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Araştırmacısı ve İstanbul Üniversitesi Fen  Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan  Esenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın güneş etrafındaki dönüş  hızının yavaşlamasına ilişkin 30 Haziran'ı 1 Temmuz'a bağlayan gece saatlerin 1  saniye yerinde sayacağını belirtti. 

Saatlerin tam 23.59.59'da 2 kez aynı saniyeyi göstereceğine dikkati  çeken Esenoğlu, düzenlemenin 1972 yılından beri 25 kez yapıldığını belirterek,  böylece dünya saatine 1 saniyenin daha eklenmiş olacağını, dünyanın  yavaşlamasının yol açtığı gün ve mevsim kaymasından doğan artık zamanın da bu  yöntemle kapatılacağını kaydetti. 

Zaman kavramlarının ve sistemlerinin birbirleriyle uyumunu sağlamak  için zaman zaman düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Esenoğlu, takvimlerde  yılda 6 saatlik, yaz uygulamalarında ise 1 saatlik bir düzenleme yapıldığını  hatırlatarak, daha hassas zaman ölçekleri için ise zaman ölçeklerinde 1 saniyelik  bir düzenlemeye gidileceğini anlattı. 

Saniye sıçraması teknolojiyi olumsuz etkilemeyecek
Esenoğlu, "Saniye sıçraması işlemi, saatlerin bir saniyeliğine yerinde  sayması ile yapılır. Böylece dakikanın karşılığı olan 60 saniye, 1 saniye ekleme  ile 61 saniyeye sıçrayacak. Saniye sıçraması ile 1 dakika 60 yerine 61 saniyeye  eşitlenmiş olacak" diye konuştu. 

Saniye sıçramasının gerekli görülen yıllarda haziran ya da aralık  ayları sonunda yapıldığını anlatan Esenoğlu, düzenlemenin bu aylarda  yapılmasında, okulların kapalı olması, dünya nüfusunun kuzey ve güney yarım  kürelere dağılımı gibi unsurların etkili olduğunu söyledi. 

Esenoğlu, saniye sıçramasının teknolojik sıkıntılara yol açıp  açmayacağına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:  "Her 5 yılda 3 kez yapıla geldiğinden saniye sıçraması  olağanlaşmıştır. Henüz küresel boyutta teknolojik sıkıntı yaşattığı duyulmamış ve  elektronik yaşamı felç etmemiştir. Saniye sıçramasını dikkate alan yazılımlar  sayesinde teknolojik sistemlerde olası etkisi önlenmektedir, arızalara da yol açmamaktadır tıpkı yaz saati uygulamasına uyumlu bilgisayarlarımız gibi." 

kadınvekadın

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.