Yarım asırdır ayakkabı yapıyor

Yarım asırdır ayakkabı yapıyor

İstanbul'da ayakkabı ustalığı yapan 71 yaşındaki İsmail Çelikkol, 14 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini yarım asırdır sürdürüyor.

İstanbul'da ayakkabı ustalığı yapan 71 yaşındaki İsmail Çelikkol, 14 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini yarım asırdır sürdürüyor.

Davutpaşa'da bir imalathanede ayakkabı üretiminde çalışan Çelikkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabıcılık mesleğine 14 yaşında Tekirdağ'da çırak olarak başladığını söyledi. 

Aynı ustanın yanında 3 yıl çıraklık yaptığını belirten Çelikkol, "Ustam bana el hareketleri kazanayım diye sürekli bir sandık çivi düzelttirirdi. Beni özenerek yetiştirmeye çalışırdı." dedi. 

Çelikkol, askerliğini yaptıktan sonra İstanbul'a geldiğini ve Gedikpaşa'da bir atölyede çalışmaya devam ettiğini anlatarak, "Tekirdağ'daki ustamdan her şeyi öğrenmiştim. Ondan öğrendiklerim sayesinde İstanbul'da kendimi daha da geliştirdim. Bu meslek çok ince bir meslektir. Ayakkabıda en ufak bir sapmada emeğiniz boşa gidebilir. Onun için çok dikkatli ve titiz çalışmanız gerekiyor. Ayakkabıyı yaparken her ayrıntısına oldukça fazla dikkat ederim. İnsanlara güzel ayakkabılar ulaştırmak için ne gerekiyorsa inceliklerini yaparım." diye konuştu. 

 

İlerleyen yaşına rağmen ayakkabıcılık mesleğinden kopamadığını vurgulayan Çelikkol, şunları kaydetti:

"Mesleğimi çok seviyorum. Mesleğim benim gururumdur. İnsan mesleğini sevmiyorsa hayatı sevmiyor demektir. Ayakkabıyı, kalıbı elime aldığımda çocuğumu elime almış gibi hissediyorum. Bana büyük bir mutluluk yaşatıyor o an. Ben bu mesleği ölünceye kadar sürdürmek istiyorum. Kopamıyorum mesleğimden. Benim mesleğimi ilerleyen yaşımda da severek yapmam imalathanede çalışan diğer gençlere örnek oluyor.''

 

''Ayakkabıcılık ölmeyen bir meslektir''

Çelikkol, hayatı boyunca birkaç kez başka mesleğe yöneldiğini ama tekrar ayakkabıcılığa döndüğünü belirtti. 

Yaptığı ayakkabının güzel olmasının hayattaki tek ideali olduğunu dile getiren Çelikkol, ''İnsanların ayaklarında yaptığım ayakkabıları görünce çok mutlu oluyorum. Şimdi bazı ayakkabılar ölçümden habersiz yapılıyor. Ayakkabılar eskisi gibi özenli değil, baştan savma yapılıyor. Buna daha fazla dikkat edilmesi lazım.'' ifadelerini kullandı. 

İsmail Çelikkol, ayakkabıcılıkta artık eleman yetişmediğini ifade ederek, ''Çok üzüntü duyuyorum bundan. Mesleğimizi bizden sonra gelen kuşaklara öğretemiyoruz. Anne babalar çocuklarını artık kunduracıya çırak olarak vermiyor. En ideal meslek olan ayakkabıcılık, altın, hiç ölmeyen bir meslektir." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.