Yarım Asır Sonra Kuruma Noktasına Geldi

Yarım Asır Sonra Kuruma Noktasına Geldi

Eskişehir’de 1963 yılında su tutulmaya başlanılan ve bölgedeki çiftçilerin tarla sulamaları amacıyla yapılan Musaözü Barajı kuruma noktasına geldi.

Eskişehir’de 1963 yılında su tutulmaya başlanılan ve bölgedeki çiftçilerin tarla sulamaları amacıyla yapılan Musaözü Barajı kuruma noktasına geldi.
 
Eskişehir-Kütahya karayolu yakınlarında bulunan, çiftçilerin yıllardır tarlalarını sulaması amacıyla kullandığı, kent sakinlerinin piknik yapmak için uğrak yerlerinden biri de olan Musaözü Barajında kuraklık yüzünü gösterdi. Yapıldığı yarım asırlık dönem içinde barajın en düşük su seviyesi bu yıl yaşandı. Baraj, yapımında ve sonrasında Mollaoğulu çayı ile beslendi. Ancak bu yıl yağışların da az olması nedeniyle Mollaoğlu çayının suyu, çevre köylüler tarafından sulama amaçlı kullandığı için azaldı. Baraja ulaşın suyun azalması, geçtiğimiz kış ayında kar yağışının yetersiz olması ve beklenen yağmurların zamanında yağmaması su seviyesinin azalmasına neden oldu. Barajın çekilmesiyle de su altında bulunan ağaçlar gün yüzüne çıktı. Ayrıca balıkçıkların ağaçlara takılmış ağları, suya atışmış şişeler ve taşlar da belirgin şekilde ortaya çıktı. Suların çekilmesiyle de ortaya çıkan otlar bile kurumaya başladı.
 
Musaözü Köyü Muhtarı Selman Altınok, barajda bulunan su seviyesinin bu yıl sadece 4’de 1’inin kaldığını ifade etti. Barajdaki su seviyesinin en düşük yılını yaşadığını, yağmurun da seviyenin artmasına yeterli olmadığını vurgulayan Muhtar Altınok, “Diğer yıllara bakarak gölette bu yıl çekilme daha fazla. Kar yağışının az olması bu duruma neden oldu. Onun için yapabileceğimiz bir şeyde yok. Önceden madenden su geliyordu, şimdi onu da yasakladılar. Geçen yıllara oranla su oranın dörtte üçü bitti. Suyu çiftçiler kullanıyor, şehir merkezine gitmiyor. Kızıl İnlerle biz kullanıyoruz. Onlar da çoğunu aşağıdaki Porsuk çayından, bizden giden suyunda belli bir kısmını kullanabilirler. Biz bu sene yeşillileri az ektik fazla su kullanmayalım diye.
 
Suyun kullanılmasında bize verilen bir sınır yok. Sulama amaçlı olduğundan biz açıp kapatıyoruz. Devlet Su İşleri bize gelip şurada kapatın demiyor. Zaten onun vanası belli seviyeye geldi mi orada duracak, yapacak bir şey yok. O zamana kadar dikkatli şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Mollaoğlu çayı da gelmeyince barajı besleyen su da yok. Mollaoğlu çayını da başka köyler kullanıyor” diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.