Yargıtay'dan emsal kıdem tazminatı kararı

Yargıtay'dan emsal kıdem tazminatı kararı

Yargıtay, belli bir prim gün sayısını doldurduktan sonra çalıştığı iş yerinden ayrılmak isteyen işçinin kıdem tazminatı talebini yerinde buldu. Karar milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

Bursa’da bir mahkeme tüm çalışanları ilgilendiren bir karar aldı. 3 bin 600 prim gününü dolduran bir çalışan iş yerinden ayrıldı. İzin günleri ve kıdem tazminatı konusunda işverenle mahkemelik oldu.

İşveren tarafı kişinin başka bir işte çalışmak için işi bıraktığını belirterek kıdem tazminatı ödemek istemedi. Yargıya taşınan uyuşmazlıkta, mahkemenin kısmen işçi lehine verdiği karar Yargıtay'da tamamen işçiden yana çıktı.

Yargıtay, kararında, "İşçi prim gün sayısın doldurmuşsa hangi sebeple olursa olsun ayrılması halinde kıdem tazminatı hakkı kazanır" dedi.

Yargıtay kararında şöyle denildi: Çalışmakta olduğu iş yerinde yıpranmış olan ve bu arada sigortalılık yılı ile prim ödeme süresine ilişkin yükümlülüklerin tamamlayan işçinin, kendisi için çalışma koşullarının daha olumlu olduğunu düşündüğü bir işyerinde çalışma amacı ile bu hakkını kullanması halinde Medeni Kanunu'nun 2. maddesinde öngörülen dürüstlük kuralına aykırı davrandığı kabul edilemez. Yasa ile tanınmış emeklilik nedeni ile fesih hakkının kullanması ile birlikte kıdem tazminatına hak kazanılacağının kabulü gerekir. İşçinin hangi amaçla bu hakkı kullandığı, kıdem tazminatına hak kazanması açısından önem arz etmemektedir. Bu nedenle kıdem tazminatı talebinin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.