Yapıların Yüzde 20'si Deprem Bakımından Güvensiz

Yapıların Yüzde 20'si Deprem Bakımından Güvensiz

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Kaplan, Türkiye’de şehir merkezlerindeki binaların yüzde 20’sinin deprem bakımından güvensiz olduğunu söyledi.

 PAÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı’nda, üç boyutlu dolgu duvarlı betonarme yapı, deprem yükleri altında denendi. 1994 yılından itibaren kurulan ve devamlı geliştirilen laboratuvarın altyapısının, 2003 yılında başlatılan üç boyutlu yapı deneyleriyle çok önemli bir seviyeye ulaştığını belirten Kaplan, “Üç boyutlu yapıların deprem etkileri altında incelendiği birçok deney, ülkemizde ilk kez PAÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Bütün bu çalışmaların amacı, yapıların deprem güvenliğine yönelik yeni yönetmeliklerin geliştirilmesi ve uygulamaya aktarılmasıdır.” dedi.

Halkın mal ve can güvenliği bakımından yapıların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kaplan, "PAÜ İnşaat Mühendisliği Deprem ve Yapı Teknolojileri Laboratuvarı'nda, bu amaçla bir dizi yeni deneysel çalışma planlanmıştır. Bu çalışmalardan ilki olan deney, başarıyla gerçekleştirildi. Üç katlı bir betonarme yapı, dolgu duvarlı olarak denendi. Bundan sonra yeni güçlendirme yöntemiyle yapılar güçlendirilerek deneylere devam edilecektir. Bu deneyler sonucunda, deprem bakımından güvensiz mevcut yapıların yüksek dayanımlı bir kumaş kullanılarak hızlıca güçlendirilmesine imkan sağlayacak pratik bir yöntem ortaya koyulacaktır. Ülkemizde deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar devam edecektir.” diye konuştu

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.