Yapı ruhsatlarında Selimiye baz alınacak

Yapı ruhsatlarında Selimiye baz alınacak

Edirne'de, Selimiye Camisi'nin görüntüsünü engelleyecek yapılara izin verilmeyecek. Edirne Belediye Meclisinin aldığı karar gereği, yapı ruhsatları için tarihi silüeti kapatmama şartı aranacak.

Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi'nin tarihi silüetini korumak için Edirne Belediye Meclisinin "tarihi" bir karar aldığını söyledi.

Düzenlemeyle, inşaat ruhsatı verilmeden önce avam projenin imar komisyonunca kabul edilmesi şartı getirildiğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

"Selimiye Camisi'nin tarihi silüetini korumak adına belediye meclisinin aldığı karar gereği, daha önceki imar planına göre yapılarda yükseklik serbest olan yerler için önce avam proje yapılacak. Bu avam projeyle belediyeye müracaat edilecek. Proje imar komisyonumuzca incelendikten sonra uygun görülürse asıl proje inşaat ruhsatı için teslim edilecek. Bu, Edirne'nin tarihi kimliğinin, başta Selimiye olmak üzere gelecek nesillere sağlam bir şekilde bırakılması için önemli ve tarihi bir karardır. Bu tarihi karara imza atan belediye meclis üyelerimi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum."

Gürkan, ayrıca çevre ve kent estetiğini korumak adına belediyede Çevre Koruma ve Kontrol ile Kent Tasarımı müdürlükleri kurduklarını kaydetti.

Selimiye Camisi

Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye nitelediği Selimiye Camisi, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösteriliyor. Edirne'nin ve aynı zamanda Osmanlı döneminin simgesi olan cami, 1569-1575 yılları arasında II. Selim'in emriyle yaptırıldı. Çok uzaktan da dört minaresiyle göze çarpan cami, kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu gösteriyor.

Selimiye Camisi, kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle bin 620 metrekare olmak üzere toplam 2 bin 475 metrekarelik bir alanda yer alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.