Yanlış kullanım yüzünden dünya, su kriziyle karşı karşıya

Yanlış kullanım yüzünden dünya, su kriziyle karşı karşıya

Muhtemel su krizine karşı etkin yöntem arayışında olan ülkeler, tasarrufu ‘stratejik hedef’ haline getirirken, Türkiye’de durum pek parlak değil.

Su kaynaklarının bu hızla tüketilmeye devam edilmesi halinde suyun petrolden çok daha önce biteceğini belirten uzmanlar, uyarıyor: “Su tasarrufu çare değil, yapılması gereken suyun iyi yönetilmesi.” Bu konuya dikkat çeken İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times ‘Susuz Dünya’ başlıklı dosyada mevcut kaynakların kullanımı iyi yönetilmediği için su krizinin olduğuna işaret ediyor. Susuzluk sorununa, varlığı suya dayanan şirketlerin gözünden bakılan haberde, giderek azalan su kaynaklarının daha tasarruflu kullanmaya başlayan şirketlerin yaptıkları çalışmalar ve bu sebeple artan ekonomik yükleri konu ediliyor.
 
    Dünyada 2 milyar insan içme suyu için yeraltı sularına ihtiyaç duyuyor. Anacak bu suların kullanımı yeterli bir şekilde izlenemediği gibi kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Su kaynaklarının yoğun tahribatı sürerken, dünya nüfusunun hızla artması durumu daha da ciddi hale getiriyor. Financial Times’ın haberinde, 2030 yılında 8 milyara ulaşacak dünya nüfusunun artan ihtiyaçlarının su tüketiminin iki katına çıkaracağına vurgu yapılıyor. Dünya Bankası’nın su kaynaklarının hızla azalması sonucunda su krizi yaşanacağının açıklamasından sonra şirketlerin su kaynaklarının korunmasına ilişkin yatırımlarını artırması dikkat çekici. Financial Times’a göre su tüketimini düşürmeyi hedefleyen şirketler, 2011’den bu yana 84 milyar dolar harcadı. Coca-Cola, 2002 yılından bu yana piyasaya çıkardığı ürünlerde kullandığı suyu yüzde 20 oranında düşürmeyi hedeflerken, tepkiler sonucunda şimdiden Hindistan’da bir şirketini kapatmış durumda. İsviçreli Nestle, geçen yıl toplam 43 milyar doları suyun korunması ve artırılması için gözden çıkardı. İngiliz petrol şirketi 1 milyar dolar maliyetle kurduğu su arıtma sistemiyle arıttığı suları yakın bölgelerdeki tarım alanlarının ve çiftliklerin kullanıma verdi.
 
    Buzulların içindeki eritme suların israf edilmemesi için Fransız enerji şirketi EDF Fransa Alplerindeki su alma tesisini 20 milyar dolar harcayarak değiştirdi. BHP Billiton ve Rio Tinto maden şirketleri Şili’de yer alan bir bakır madeninde kullanılan suyun arıtılması kısıtlı olan yerel su kaynaklarından kendi kullanım paylarını azaltmak amacıyla 3 milyar dolar harcayan maden şirketi oldular. Google ve Ford da yakın zamanda üretim aşamasında daha az su kullanımı ve tasarruf için yatırımlara başladı. Ford Güney Afrika da 2,5 milyar dolara kurduğu arıtma tesisiyle yüzde 15 geri dönüşüm sağlamaya başlarken, Google, Finlandiya ve Kaliforniya’daki tesislerinde yağmur sularının depolanmasına ve arıtma çalışmalarına devam ediyor. Şirketlerin harcadığı rakamlar ilk bakışta yüksek gibi görünse de suyun bitmesi durumunda şirketlerin karşılayacakları ekonomik zarardan daha fazla değil.
 
    Uluslararası firmaların yaptıkları bu çalışmaların daha çok ekonomik kaygılardan kaynaklandığını belirten Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’de su kaynaklarının iyi yönetilmediği gibi firmaların üretim aşamasında kaynakları nasıl kullandıklarına dair denetimlerin yok denecek kadar az olduğunu ifade ediyor. Su kaynaklarının yetersiz denetimden dolayı ölçüsüz kullanıldığına dikkat çeken Bozoğlu, denetimleri yapacak olan envanterin dahi olmadığını kaydediyor.
 
Temiz suyun yüzde 60’ını 10 ülke kullanıyor
 
Dünyadaki toplam suyun yüzde 90’dan fazlasını tuzlu sular oluşturuyor. Bütün tatlı su kaynaklarının yüzde 68’inden fazlası buz ve buzulların içinde hapsedilmiş durumda. Tatlı suyun diğer yüzde 30’u ise yer altında. Dünya genelinde var olan temiz suyun yüzde 60’tan fazlası ise sadece 10 ülke tarafından harcanıyor. Dünyada suyun yüzde 70’i tarımda, yüzde 22’si sanayide kullanılıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.