Yanlış aşı katliamının sorumluları yargılanacak

Yanlış aşı katliamının sorumluları yargılanacak

Özgür Suriye Kızılayı Başkanı Süleyman el-Hevari bir basın toplantısı düzenledi.

Özgür Suriye Kızılayı "yanlış aşı katliamının" sorumlularının yargılanacağını açıkladı.
 
Özgür Suriye Kızılayı Başkanı Süleyman el-Hevari, İdlib'de 15 çocuğun ölmesine neden olan kızamık aşısına ilişkin İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.
 
Aşıda kullanılan seyrelticinin anestezik maddeyle değiştirilmesinde payı olan kişilerin cezadan ve kanuni soruşturmadan kaçamayacağını ifade eden Hevari, "Kurulacak komisyon, gerçeğe ulaşılması için bütün belgeleri şeffafça açıklayacak" dedi. Hevari, geçici hükümet ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nda yer alan, bu hatadan sorumlu kişilerin görevlerinden istifa etmelerini istedi.
 
Kızılay kurucularından Adnan İsmail ve kurumun Şam ve kırsalı sorumlusu Yasir eş-Şami de söz konusu olayın sorumlularının cezadan kaçamayacaklarını söyledi. Özgür Suriye Kızılayı hukuk ofisi yetkililerinden Faruk Suveyd ise "Aşı katliamı sorumlularının hakkında soruşturma yapılması amacıyla bağımsız komisyon kurulması ve ailelerin acısının hafifletilmesi için tazminat ödenmesinde kararlıyız" diye konuştu.
 
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'nin İdlib kentinde kızamık aşısı yapılan 15 çocuğun ölümünün, atrakuryum isimli maddenin yanlışlıkla kullanılmasından kaynaklandığını açıklamıştı.
 
DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, 16 Eylül'de meydana gelen olayla ilgili yapılan araştırma sonucunda, çocuk ölümlerinin, anestezilerde kas gevşetici olarak kullanılan atrakuryum adlı maddenin aşı sırasında yanlışlıkla seyreltici olarak kullanılmasından kaynaklandığı sonucuna varıldığı belirtilmiş, zehirlenmeden dolayı 15 çocuğun öldüğü, 50 çocuğun daha aşıdan etkilendiğini bildirmişti.
 
Yerel yetkililer, ölüm vakalarının ardından, DSÖ ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) öncülüğünde düzenlenen kampanyayı askıya almıştı.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.