Yanlış alınan kan testleri hastayı ölüme götürüyor

Yanlış alınan kan testleri hastayı ölüme götürüyor

Preanalitik Grubu Başkanı Prof. Asım Önen, “Hemolizli, pıhtılı, eksik ve yanlış barkodlanmış veya yanlış tüpe alınmış kan örnekleri en önemli kan testi hatalarındandır.” diyor.

Doğru ve uygun malzemelerle yapılmayan ‘kan alma’ işlemi, hastalar için hayatî risklere yol açıyor. Araştırmalara göre her yıl yaklaşık 100 bin kişi hatalı test sonuçları sebebiyle hayatını kaybediyor.

Kan alma, hasta tanı ve tedavi takibinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Her gün sağlık çalışanlarınca toplanan milyonlarca kan örneği için laboratuvarlarda çeşitli testler yapılıyor. Kan örneklerinin uzman personel tarafından alınması ve uygun malzemeler kullanılması test sonucunu etkiliyor. Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği’nin (KBUD) araştırmasına göre, laboratuvarlarda yapılan hataların yüzde 68’i ‘preanalitik-analiz öncesi’ denilen test isteminin doktor tarafından yapılması ile başlayan ve kan örneğinin testin yapılacağı cihaza girmesine kadar geçen süreçte meydana geliyor. Hataların yüzde 14’ü laboratuvar aşamasında, yüzde 18’i ise test sonuçlarının değerlendirilmesinde oluşuyor. KBUD Preanalitik Grubu Başkanı Prof. Dr. Asım Önen, laboratuvar testlerinin hekimlerin teşhis ve tedavi için karar vermelerinde etkisinin yüzde 85 olduğunu belirtiyor.

Prof. Önen, analiz öncesi preanalitik evrenin, hekimin bir laboratuvar testi için doğru istek yapmasından başlayıp, doğru hastadan doğru zamanda uygun kan-idrar örneği alınmasına, alınan örneklerin uygun şartlarda transfer edilmesine, uygun ayrıştırılıp örnek elde edilmesine ve saklanmasına ve son olarak da kalite ve kontrol için uygun analizörlere yüklenmesine kadar geçen süreyi kapsadığını kaydediyor. Önen, “Amerika’da yapılan araştırmaya göre, hatalı test sonuçları nedeniyle yılda 50 ila 100 bin hasta hayatını kaybediyor. Laboratuvar öncesi hataları en aza indirmenin yolu hastanelerde işi sadece kan almak olan ‘flebetomist’ dediğimiz doğru numune alan insanların olmasıdır. Maalesef bu kadro ülkemizde yok.” diyor.

Kan alma işleminden önce;

24 saatte, aşırı egzersiz gibi ağır fiziksel hareketlerden kaçınılmalı.
12 saat boyunca su dışında yemek, meyve sıvı almamalı. Sadece su içilmeli.
1 saat boyunca sigara içilmemeli.
10-15 dakika istirahat edilmeli, işlemden önce nefes nefese olmamalı.
İnsülin, vitamin ve kullanılan ilaçlar hakkında sağlık çalışanına bilgi verilmeli.
Kan vermek için sabah saatleri tercih edilmeli. Tercihen 07.00-10.00 olabilir.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.