'Yalan haberlere karşı aşı' çalışması!

'Yalan haberlere karşı aşı' çalışması!

Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, psikolojik yöntemlerle internet ve sosyal medyadaki yalan haberlere karşı bağışıklık geliştirilmesi ele alındı

ABD'deki başkanlık seçimleri ve Suriye'deki savaş hakkında çıkan ve giderek artan yalan haberlerin oluşturduğu etki kaygıya yol açmıştı. 

Araştırma ekibinin Başkanı Dr. Sander van der Linden, "Dezenformasyon oldukça bulaşıcıdır, bir virüs gibi yayılıp çoğabilir" diyor. Ancak araştırmacılar, öncelikle ufak bir doz dezenformasyona maruz kalmanın, sahte haberlere karşı bağışıklık kazandırabileceğine inanıyor.

Bu teoriye göre, 'bilişsel repertuvar' oluşturularak, kişilerin gerçek olmayan bilgilere karşı direnç oluşturması hedefleniyor.

'Gizli deney'

Global Challenges adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, gizli bir deneyle yapıldı. Deneyde 2 binden fazla ABD vatandaşına küresel ısınma hakkında iki iddia sunuldu.

Araştırmacılar küresel ısınma hakkında iyi bilinen gerçeklerin, denekler art arda gerçek olmayan bilgilerle karşılaştıkça silindiğini söyledi.

Ancak, gerçek bilgiler, sahte bilgilerle birlikte uyarı şeklinde sunulduğunda, yalan haberlerin etkisi daha az oldu.
Dr. Sander van der Linden, "İnsanlar bu sayede gerçek olmayan bilgilerle karşılaştıklarında daha az etkileniyorlar" diyerek, bu yöntemin sorgulamayı tetiklediğine dikkat çekiyor.

ABD'de 8 Kasım'da yapılan Başkanlık Seçimleri sırasında Papa'nın Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ı desteklediği ve Demokrat aday Hillary Clinton'ın IŞİD'e silah sattığı hakkında yazılan sahte haberler, milyonlarca Facebook kullanıcısı tarafından paylaşılmıştı.

Facebook daha sonra yalan haberlere karşı yeni önlemler getireceklerini açıklamıştı.

BBC

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.