Yakıtta katkı oyununa son

Yakıtta katkı oyununa son

EPDK, benzin ve mazotta 'katkılı, süper' gibi isimler kullanarak fahiş fiyat uygulayan akaryakıt dağıtıcılarına savaş açtı.

Kurum, fiyatlarda Avrupa standardını uygulamaları için akaryakıtçılara 20 Mart'a kadar süre verdi. Uluslararası dev petrol zincirleri ise önümüzdeki hafta 10-12 kuruşluk indirim sözü verdi.

Uluslararası petrol fiyatlarına duyarsız kalarak, Türkiye içerisinde aynı akaryakıt ürününü farklı fiyatlarla satıp piyasada hakimiyet kuran uluslararası ortaklı büyük petrol şirketlerinin, akaryakıt fiyatlarındaki fahiş oranları tüketiciden gizlemek için kullandığı yöntemler dikkat çekiyor. Son olarak, Avrupa normlarında akaryakıt kalitesinin sağlandığı ürünlere rağmen, 'katkılı', 'extra' gibi isimlerle ürünlerin fiyatlarını yükseltildiği ortaya çıkmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, katkılı akaryakıt adı altında tüketicilere aynı ürünü fahiş fiyatla satan akaryakıt dağıtım şirketlerinin bu oyununa 'dur' dedi.

10-12 KURUŞLUK İNDİRİM

Dağıtım şirketlerine uyarı yazısı gönderen Yılmaz, katkılı akaryakıtta 20 Mart tarihine kadar indirim yapılmasını, aksi halde yetkilerini kullanacakları söyledi. Yeni başkana 'hayırlı olsun'a gelen petrol dağıtım şirketleri ve dernek yöneticilerinin önümüzdeki hafta bu ürünlerde ortalama 10-12 kuruş indirim yapacakları sözünü verdikleri öğrenildi. Sektörün akaryakıt satışında dağıtım firmalarının, benzinin litresinde 7 lira, mazotun litresinde 11 lira kar ettiği düşünüldüğünde, şimdi 10-12 kuruşluk indirimin ne kadar yeterli olduğu tartışılıyor.

TÜKETİCİLER YANILTILIYOR

Dağıtım şirketlerinin 'katkılı' adı altındaki ürünlerinin tüketicileri yanılttığına ve piyasaya sürülen bu ürünlerin akaryakıta bir katkısının olmadığına işaret eden EPDK yetkilileri, normal akaryakıtla 'katkılı' arasında doğan fiyat farkı kararını tüketicilerin vereceğini belirtiyor. Ancak yetkililer, piyasa dengeleyicisi olarak EPDK'nın fiyatın fahiş olmasını önleme görevinin de bulunduğunu hatırlatıyor.

TAVAN FİYAT GERİ GELEBİLİR

EPDK, katkılı benzin fiyatların aşağı çekilmemesi halinde tavan fiyatı yeniden getireceği uyarısında bulundu. EPDK, 2009 yılında akaryakıt dağıtım şirketlerinin 'En yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarını oluşturmadığı' gerekçesiyle tavan fiyat uygulamasına gitmiş ve benzinin litre fiyatında 25 ile 42 kuruş arasında indirim sağlamıştı.

Katkılı ürünlere rapor şartı

EPDK, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve maliyet unsurlarının incelenmesi için katkılı ürün konusunda detaylı bir çalışma başlattı. EPDK'nın, petrol dağıtım şirketlerinden iki hafta içinde bazı raporlar istediği belirtilirken, bu raporların şunlar olduğu belirlendi:

'2013 yılı boyunca şirketlerce yapılan katkılı motorin ve katkılı benzin ürün miktarları verilecek. Katkı maddesinin hangi aşamada, ne şekilde, hangi oranda ve kimin tarafından katıldığına dair süreci anlatan bilgilendirme raporu düzenlenecek. Katkı maddelerinin içeriği ve etkilerine dair bilgilendirme raporu ve raporda yer alan iddiaları ispatlayıcı belgelerin onaylanmış örnekleri de EPDK'ya iletilecek. Katkılı ürünlerde motorin ve benzin için ayrı ayrı olmak üzere 2013 boyunca kullanılan katkı maddesi miktarları ne olduğunu bildirilecek. Ürünlere katılan katkı maddelerinin edinimi kapsamında tüm alım faturalarının tablo formatında listesi ve tüm faturaların şirket tarafından onaylanmış kopyaları oluşturulup EPDK'ya sunulacak.'

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.