Yahudi devleti için önerilen Osmanlı eyaleti

Yahudi devleti için önerilen Osmanlı eyaleti

1917 yılında bir Rus Yahudisi tarafından Yahudi devleti kurulması için Osmanlı İmparatorluğu'na ait bir eyaletin işgal edilmesi önerisinin İngiltere tarafından reddedildiği ortaya çıktı.

İngiltere'ye 1917 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve Arap yarımadasının doğusunda bulunan Lahsa eyaletinin Yahudi devleti kurulması için önerildiği ancak İngiltere'nin bu teklifi kabul etmediği ortaya çıktı.

British Library tarafından gün yüzüne çıkarılan ve internet sitesinde yer alan belge ve yazışmalarda, Paris'te yaşayan Rus Yahudisi Dr. M. L. Rothstein'ın 1917 yılının eylül ayında İngiltere'nin Paris Büyükelçisi Lord Francis Bertie'ye bir öneride bulunduğu, Büyükelçi Bertie'nin de İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour'a gönderdiği mektupta Rothstein'in önerisinden bahsettiği görüldü.

OSMANLI EYALETİNİ ELE GEÇİRME TEKLİFİ

Yazışmalara göre, Rothstein İngiliz Büyükelçisi'ne dönemin itilaf devletleri olan Fransa, Rusya ve İngiltere'nin bir araya gelerek, Osmanlı toprağı olan Lahsa eyaletini ele geçirilebileceğini ve burada bir Yahudi devletinin kurulabileceğini önerdi.

Rothstein, önerisinde 120 bin Yahudi askerinden oluşan ve itilaf devletleriyle işbirliği içerisinde olacak bir ordunun oluşturulabileceğini ve bu ordunun Lahsa eyaletini işgal edebileceğini ifade etti. İngiltere ise Rothstein'in önerisini "gerçek dışı ve uygunsuz" bularak reddetti.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ PLANI REDDETTİ

İngiltere Dışişleri Bakanı Balfour'un özel kalem müdürü, 3 Ekim 1917 tarihinde büyükelçiye gönderdiği mektupta, Rothstein ile irtibata geçmesini ve İngiliz hükümetinin planı reddettiğini aktarmasını istedi.

British Library, önerinin sahibi Rothstein ile ilgili ise çok bilgi bulunmadığını ancak bir kitapta Rothstein'ın oğlu Amedee ile ilgili 1916 yılında Verdun savaşında hayatını kaybetmesinden dolayı, "Yahudilerin Fransa'ya bağlılığını ispat etmiş genç Rus siyonist" ifadelerinin kullanıldığını bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.