Yağmur koza üretimini düşürdü

Yağmur koza üretimini düşürdü

Merkezi Bursa'da bulunan Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KOZABİRLİK), bu yıl bahar aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle hedefini tutturamadı.

Bu yıl 150 ton olması beklenen yaş koza üretiminin 80 tona kadar düşmesinin beklendiği açıklandı.
 
Türkiyede, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan ipekböcekçiliğinin canlandırılması için, bu yıl kozaya kilo başına verilen destek 20 liradan 30 liraya çıkarıldı. Destekle birlikte artış beklenen koza üretimini bu yıl üretim bölgelerindeki iklim koşulları vurdu. 2013 yılında 121 ton 550 kilo koza elde edilirken, bu yıl verilen destekle 150 ton hedefine ulaşılması planlanıyordu. Ancak, önemli üretim bölgelerinden Diyarbakırda mart ayında yaşanan kar yağışının ipekböceğinin temel besini olan yeni filizlenen dut ağaçlarını yakması ve Marmara ve İç Anadoluda ise aşırı bahar yağmurları nedeniyle rekoltenin 80 tona kadar düşmesinden endişe ediliyor.
 
KOZABİRLİK Genel Müdürü İsmail Aydın, birliğe bağlı 2 bin 300 üreticinin bulunduğunu belirterek, "5 bin 300 kutu ipek böceği tohumunu geçtiğimiz yıl dağıttık. Bu yıl üreticilere 3 bin 624 kutu dağıtıldı. Ege ve Akdenizde nisan aylarında. Diğer bölgelerde mayıs ayının başında kutu dağıtımları yapılıyor. Türkiye genelindeki hedefimiz 150 tondu. Fakat elverişsiz hava koşulları nedeniyle bu yıl 80 tonda kalacağız" dedi.
 
'DİYARBAKIRDA 50 TONDAN 14 TONA DÜŞTÜK'
 
Destekleme fiyatlarının kilo başına 30 liraya çıkmasının ardından üretimde artış beklediklerini dile getiren İsmail Aydın şöyle konuştu:
 
"Türkiyedeki üretimin yüzde 40ının yapıldığı Diyarbakırda mart ayında kar ve ardından oluşan kırağı nedeniyle tüm meyve ağaçlarının yaprakları yandı. Diyarbakırda yapraklar azalınca bir önceki yıl 2 bin olan kutu talebi bin 100de kaldı. İpek böceğini de, yağışlar nedeniyle verilmesi gereken tarihten 10 gün sonra verebildik. Bu yüzden koza sarma dönemi aşırı sıcakların olduğu döneme geldi. Bu da ürün rekoltesini düşürdü. Geçtiğimiz yıl 50 ton yaş koza elde etmiştik. Bu yıl 14 tona ulaşabildik."
 
BİR KUTUDAN BİN LİRA
 
KOZABİRLİK Genel Müdürü İsmail Aydın, tarım alanlarının ilaçlanması ve köylerde genç nüfusun azalmasının da üretimi etkileyen diğer faktörler olduğunu hatırlattı. Bir kutu böcekten bin lira elde edildiğini anlatan KOZABİRLİK Genel Müdürü Aydın, 40 günlük yetiştirme süresinin ardından 3 kutudan iyi bakıldığı takdirde 120 kilo koza elde edildiğini vurguladı.
 
Aydın, üreticiye Ağustos ayında ödemelerin yapılacağını kaydederek, 2015 yılında desteklerinde yükselmesi ile talebi arttırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.