Yağışlar kuraklık korkusunu azalttı

Yağışlar kuraklık korkusunu azalttı

Nisan-mayıs yağışları çiftçinin tarımsal kuraklık korkusunu azalttı. Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, "Hububata geç kalan yağmur, bakliyat ürünlerine olumlu etki yapacak" dedi.

Nisan-mayıs aylarında yağan yağmur, çiftçinin tarımsal kuraklık endişesini azalttı. Sulama göletlerinde su seviyesini artıran son yağışların özellikle sebze-meyve ve bakliyat ürünleri üretimini olumlu etkilemesi bekleniyor. Açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, nisan-mayıs yağışlarının bakliyat ile sulanması gereken yazlık bitkilerde kuraklık endişesini izale ettiğini ettiğini söyledi. Gelişimi büyük ölçüde bahar yağmurlarına bağlı olan nohut, kırmızı ve yeşil mercimeği olumlu etkileyen son yağışların, sulama göletlerinde su seviyesini de yükselttiğini belirten Kiraz, "Hububata geç kalan yağmur, bakliyat ürünlerine olumlu etki yapacak. Pamuk, mısır şekerpancarı, ayçiçeği gibi ürünlerde sulama sıkıntısının yaşanacağı endişesi az da olsa devam ediyor" dedi. Bahar yağışlarının hububat ekili alanlarda kış kuraklığından doğan zararı telafi edemediğini, rekolte kaybının daha fazla artmasının önüne geçtiğini anlatan Fehmi Kiraz, "Bakliyat ürünleri yeni ekildiği için yağışlardan olumlu etkilendi. Toprak yeterli miktarda yağış aldığı için nemi bitkilerin gelişimi için uygun. Bu yağışlar baraj ve göletler biraz doldu ama geçen yıla göre yüzde 30 düşüş var. Taban suları yeterince yükselemediği için sulamada sıkıntı yaşanabilir" ifadesini kullandı.

BAKLİYATTA ENDİŞEYE GEREK YOK

Bakliyatçı Mehmet Reis ise bakliyat ürünleri rekoltesinde her hangi bir sıkıntı yaşanmasının beklenmediğini söyledi. Bakliyatta ekilebilecek alanların tamamına yakınının ekildiğini ifade eden Reis, "Bakliyatta endişeye gerek yok. Ekilebilecek alanların tamamı ekildi. Ekimin yapıldığı dönem olan nisan-mayıs aylarında beklenen yağışların olması ürünün gelişmesi açısından iyi oldu" bilgisini verdi. Ekim, kasım ve aralık aylarında ekilen buğday, arpa, kırmızı ve yeşil mercimek gibi ürünlerin hasadının haziran-temmuz aylarında yapılacağını hatırlatan Mehmet Reis, şu bilgileri verdi: "Hububat dışında tarlada olan ürünlerde şu ana kadar bir sıkıntı görünmüyor. Tarladaki ürünler, çiçek açmış ve gelişimiyle ilgili bir sıkıntı görünmüyor. Bazı bölgelerde, kuraklık nedeniyle, üretim kaybı olsa da, bakliyatta iç tüketimi karşılayacak ürün hasat edilecektir. Şuan itibariyle, ekim alanlarından sevindirici haberler var. Tohumun toprağa atıldığı dönemde rekolte kaybından bahsetmek doğru olmaz. Topraktaki nem ve son yağışlar bakliyatta beklenen rekoltenin alınacağını gösteriyor." Tarımsal üretimde ürün hasat edilinceye kadar riskin her zaman devam ettiğine dikkati çeken Reis, bundan sonra yaşanabilecek olumsuz hava şartlarının ürün kaybına yol açabileceğini dile getirdi. Reis, herhangi bir mücbir sebep olmaması durumunda bakliyatta bu yıl ciddi bir zayiatın olmayacağını ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.