Yağış gülde rekolteyi artıracak

Yağış gülde rekolteyi artıracak

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta'da, rekoltede don nedeniyle yaşanacak düşüşün bir kısmının, son dönemdeki yağışlarla telafi edilebileceği belirtiliyor.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta'da don nedeniyle rekoltede 6 bin ton civarında yaşanacak düşüşün bir kısmının, son dönemdeki yağışların olumlu etkisiyle telafi edilmesi bekleniyor.

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gül çiçeği hasadı öncesi 7 bin tonun üzerinde rekolte beklentileri bulunduğunu ancak nisan ayındaki dondan gül çiçeğinin olumsuz etkilenmesi nedeniyle beklentilerini aşağıya çektiklerini ifade etti. 

İlk aşamada rekoltede yüzde 25 düşüş belirlediklerini dile getiren Çelik, süreç içerisinde zararın daha net hissedildiğini kaydetti.

Zararın bazı bölgelerde yüzde 70'lere çıktığını, bazı bölgelerde ise yüzde 5'te kaldığını anlatan Çelik, son günlerdeki yağışın ise donun olumsuz etkisini biraz azalttığını söyledi.

Yağışlar hasat sezonu da uzattı

Çelik, yağışın gül çiçeği yağının uçmasını engellediğine dikkati çekerek, "Eğer yağışlar olmasaydı ciddi boyutlarda zarar söz konusu olacaktı. Üreticimiz belki yüzde 40'lardan aşağı düşmeyecek zararla karşı karşıya kalacaktı. Çok şükür ki böyle bir yağış sezonu başladı" dedi.

Yağışların hem üretici hem de tüketiciler için önem taşıdığının altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye, Bulgaristan ile dünya parfümeri sektörünün ham maddesini karşılayan iki önemli ülke. Her iki ülke de bu sene don nedeniyle ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı ancak bölgemizde son dönemdeki yağışlardan dolayı biraz toparlama sürecine girdik. Biz, bu yıl için 6 bin tonu geçmeyi ümit ediyoruz. Haziran sonlarında bitecek hasadın yağışlar nedeniyle temmuz ayının ilk haftasına kadar sarkması söz konusu. Bu da kaybettiğimiz rekoltenin bir kısmını telafi etmemizi sağlayabilir."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.