Yabancı öğrencilerin çocuklarına Türkçe dersi

Yabancı öğrencilerin çocuklarına Türkçe dersi

Süleyman Demirel Üniversitesinde yabancı yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile akademisyenlerin çocukları için Türkçe kursu açıldı

Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) öğrenim gören 80 ülkeden 2 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile 100'ün üzerinde akademisyenin çocukları için, Türkçe ve Türk kültürü kursu açıldı.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Irak Maden Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhammed Hüseyin Drub ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Isparta Şubesi Başkanı Selim Mustafa Özkutlu ile SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezinde (YBEM) öğrenim gören yabancı çocukları ziyaret etti.
 
Rektör İbicioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitede Ortadoğu'dan Orta Asya'ya, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya kadar 80 ülkeden 2 bin yüksek lisans ve doktora öğrencisi bulunduğunu, ayrıca 100'ün üzerinde de akademisyenin görev yaptığını belirtti.
 
Isparta'da yabancı uyruklu çok sayıda çalışan bulunduğunu anlatan İbicioğlu, yabancı öğrenci, akademisyen ve çalışanların çocukları için Türk üniversiteleri içinde ilk kez Türkçe ve Türk kültürü kursu açıldığını kaydetti.
İbicioğlu, "Bu değerli yavrular büyüdüklerinde ülkemizin bizim fikir, gönül, kültür elçimiz olacaklar. Burada gördükleri sıcaklığı, misafirperverliği, aldıkları eğitimleri hayat boyu unutmayacaklar" dedi.
Yabancı çocuklara dersler verilirken, velilerle de Türkiye ile ne gibi ekonomik iş birliği çalışmaları yapılabileceğinin müzakere edildiğini belirten İbicioğlu, "İnşallah SDÜ çok yakın dönemde yabancı öğrenciler için ayrı bir eğitim yuvası haline gelip, lider olacak" diye konuştu.
 
Gül toplamaya da gidecekler
 
SDÜ'de fizik alanında doktora yapan Irak Maden Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhammed Hüseyin Drub ise yabancı öğrencilerin çocukları için böyle bir eğitim programının çok önemli olduğunu vurguladı.
Drub, "Bu okulun ilk olarak SDÜ'de açılmış olması, insanların eğitimde Türkiye ve Isparta'yı tercih etmesinde büyük rol oynayacak" dedi.
 
YBEM Müdürü Fatih Cebeci ise derslerin üniversite bünyesindeki öğretim kadrolarınca verileceğini söyledi.
Yabancı çocuklara, aile ziyaretlerinden, gelenek ve göreneklere kadar her şeyi öğreteceklerini belirten Cebeci, "Hatta Isparta gül şehri olduğu için, gül toplamaya bile götüreceğiz. Bu çocuklar aileleriyle 5 yıla yakın süredir ülkemizde kalıyor. Ülkelerine döndüklerinde kültür elçilerimiz olacaklar" diye konuştu.
 
SDÜ İlahiyat Fakültesinde yüksek lisans yapan ve aynı zamanda yabancı öğrencilerin çocukları için açılan kursta ders veren Sudanlı İsra Ahmed ise Türkiye ile Sudan arasında pek çok ortak nokta olduğuna işaret etti.
Bu ortak değerlerin SDÜ'yü tercih etmesinde etkili olduğunu belirten Ahmed, iyi bir tanıtım ve çalışmayla Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden Türkiye'ye çok sayıda öğrenci gelebileceğini söyledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.