Ya Çipras hükümeti gidecek ya da tüm yük halka binecek

Ya Çipras hükümeti gidecek ya da tüm yük halka binecek

Komşu, ‘eurodan çıkıp çıkmayacağını’ oylayacak. Referandumdan ‘evet’ çıkarsa Çipras'ın istifası bekleniyor. Gelişmeleri Ankara da yakından izliyor. Atina'nın yardım istemesi halinde Ankara tüm imkanlarını kullanacak.

Dünya, Yunanistan'da yarın yapılacak referanduma odaklandı. 1.6 milyar euroluk borcunu ödeyemeyen Atina, eurodan çıkıp çıkmayacağını oylayacak. Tartışmaların gölgesinde, Yunanistan'a 'Türkiye yardımı' için de diplomasi trafiği işliyor. Ankara'daki yetkililer, "Yunanistan, siyasi sonuçlarını da göz önünde tuttuğundan, maddi destek konusuna mesafeli yaklaşıyor" değerlendirmesi yaptı. İki ülke arasında doğrudan kredi alışverişi bulunmadığının da altı çizildi. 

ÖNCELİK ENERJİ VE TURİZMDE 

Buna karşın, Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle enerji ve turizm konusunda işbirliği yapılarak Atina yönetiminin rahatlatılabileceği belirtildi. Talep gelmesi halinde, Yunanistan'a sattığımız enerji borcunda 'öteleme' adımı atabileceği kaydediliyor. Ayrıca, Yunanistan'daki krizden dolayı turizmde yaşanan iptallerin önüne geçmek için de ortak çalışmanın gündemde olduğu ifade ediliyor. Daha önce Yunanistan'dan paket alan turistlerin, tatillerini Türkiye'deki otellerde geçirmelerinin sağlanması gündeme gelebilecek seçenekler arasında bulunuyor. 

İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI 

Türkiye ile Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi oluşturulmuştu. Konsey toplantısının önümüzdeki süreçte Atina'da yapılması planlanıyor. Yıl sonuna doğru gerçekleştirilmesi planlanan toplantıda, atılabilecek yeni adımların değerlendirilmesi bekleniyor. 

‘RESMEN’ TEMERRÜDE DÜŞTÜ! 

Avrupa Birliği İstikrar Fonu, Yunanistan’ın borcunu ödeyemeyeceği ve resmen temerrüde düştüğünü açıkladı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Ewald Nowotny, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil durum likiditesine devam edip etmeyeceğini pazartesi konuşacağını belirtti. Nowotny, Yunanistan'da euroya paralel bir para biriminin yalnızca kısa vadeli bir çözüm olabileceğini belirterek, bunun "Belki bir hafta" sürebileceğini söyledi. Nowotny, ECB dışında üretilen paraların da yasal olarak geçersiz olacağını ifade etti

Temerrüt ne demek?

Kelime anlamı olarak temerrüt gecikme veya direnme demektir. Bir borcun zamanında ödenmemesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Hukukta temerrüt kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hali olarak tanımlanır ve karşı tarafa ‘tazminat’ hakkı tanır.

Toplam borç 323 milyar euro

Yunanistan'ın yüzde 60'ı euro Bölgesi'ne, yüzde 15'i devlet tahvillerine, yüzde 10'u IMF'ye, yüzde 8'i bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6'sı da Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) olmak üzere toplamda yaklaşık 323 milyar Euro borcunun bulunduğu belirtiliyor.

aksam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.