WWW 25 yaşında: İlk site, ilk alan adı, ilk arama motoru, ilk fotoğraf

WWW 25 yaşında: İlk site, ilk alan adı, ilk arama motoru, ilk fotoğraf

Bugün 23 Ağustos 2016, internet 25. yılını kutluyor. Peki, ilk web sitesi nasıldı? İlk alan adı neydi? İnternete ilk fotoğrafı, Youtube'a ilk videoyu kim yükledi? İlk arama moturu bugün ne kadar işlevsel? İşte bu soruların yanıtları..

İnternet üzerinde yayımlanan hiper-metin dökümanlarından oluşan bilgi sistemi olan WWW, yani Web 25 yaşında. 

O dönem CERN'de çalışan Britanyalı bilim insanı Tim Berners-Lee tarafından 1989'da icat edilen web'in öncelikli amacı, dünyanın dört bir yanındaki akademisyenlerin birbirleriyle otomatik olarak bilgi alışverişi yapmalarına olanak sağlamaktı. WWW, 23 Ağustos 1991'de kamunun hizmetine açıldı. 

Peki, aradan geçen 25 yılda Web'de neler oldu? BuzzFeed'den Gabriel H. Sanchez tarafından hazırlanan listeye göz atalım: 

İnternetteki ilk web sitesi

 

 
 
 

Web'in mucidi Tim Berners-Lee, 1991'de icadını kamuya sunarken bir açılış sayfası yapmayı da ihmal etmedi. Bu sayfada kullanıcıların Web'i nasıl kullanacakları anlatıldı. İlk web sitesi de böylece doğmuş oldu. 

İlk alan adı

 

 
 
 

İlk alan adının kaydedilmesi, Web'in tarihinden de daha eski. 31 yıl önce, 1985'te bilgisayar üreticisi Symbolics firması kendi ismiyle internet tarihinin ilk alan adını kaydetti. Firma kapansa da domain, hâlâ internetin en eski alan adı olarak aktif. 

İlk arama motoru

 

 
 
 

Google'ın doğuşundan 8 yıl önce, Montreal'deki McGill Üniversitesi öğrencisi Alan Emtage, internetin ilk arama motorunu oluşturdu. Archie, bugün artık işlevsel olmasa da tarihi değeri nedeniyle hala aktif.

İlk fotoğraf 

İnternete ilk fotoğraf da yine Web'in mucidi Tim Berners-Lee tarafından yüklendi. Rock grubu Les Horribles Cernettes üyeleri, Berners-Lee kendilerinden projesi için destek istediğinde, fotoğraflarının internete yüklenecek ilk görsel olacağını tahmin bile etmiyordu.

 

Bilinen ilk yüz ifadesi ikonu kullanımı 

 

 
 
 

Bilgisayar ortamındaki bir metinde ilk kez bir yüz ifadesi ikonunu, 1982'de bilgisayar mühendisi Scott Falman kullandı. :-) 

Bir web sitesinde beliren ilk spam banner

 

 
 
 

Bu tip bannerlara bugün artık birçok web sitesinde rastlıyoruz. Üzerinde, "Hiç tam buraya tıkladınız mı? Tıklayacaksınız" yazılı türünün ilk örneği bu reklam afişi, 1994'te Wired.com'da (O zamanlar HotWired olarak biliniyordu) yayınlandı. Bu bir telekomünikasyon şirketi reklamıydı ve reklamcılık alanında hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacaktı.

İlk Facebook profil sayfası

 

 
 
 

Facebook'un ilk profil sayfasını, kurucusu Mark Zuckerberg test amacıyla 4 Şubat 2004'te oluşturdu. 

YouTube'a yüklenen ilk video 

 

 
 
 

"Hayvanat bahçesinde ben"... YouTube'a yüklenen ilk videonun başlığı bu. Video paylaşım sitesinin kurucularından Jawed Karim tarafından 23 Nisan 2005'te platforma yüklenen 18 saniyelik video bugün 33 milyondan fazla kez izlendi.

Atılan ilk tweet

 

 
 
 

Twitter'a ilk tweet 21 Mart 2006'da kurucusu Jack Dorsey tarafından atıldı. İlk tweet 24 karakterdi.

Instagram'a yüklenen ilk fotoğraf

 

 
 
 

Instagram'ın ilk fotoğrafı, kurucusu Kevin Systrom tarafından platforma Temmuz 2010'da yüklendi.

Kaynak: Buzzfeed, Al Jazeera 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.