WSJ: Türkiye'de daha tehlikeli bir konu var

WSJ: Türkiye'de daha tehlikeli bir konu var

Wall Street Journal, kuraklığa dikkat çekerek ekonomide çok ciddi bozulmalara sebep olabileceğini vurguladı.

Wall Street Journal, Türkiye'de "ekonomiyi siyasetteki tatsız hava kadar olumsuz etkileyebilecek başka bir gelişme daha var: Kuraklık" diyor.

Türkiye'nin gündeminin siyaset arenadaki çalkantının etkisinden kurtulamadığı, gelişmelerin ekonomide ve finansal piyasalarda derinden hissedildiği belirtilirken "Ancak ekonomiyi siyasetteki tatsız hava kadar olumsuz etkileyebilecek başka bir gelişme daha var: Kuraklık" değerlendirmeleri yapılıyor.

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'deki kuraklık sorununu irdelediği haberinde ekonomistlerin kuraklığın tarımsal üretimi azaltabileceğini, bu nedenle enflasyonun artmasına ve büyümenin yavaşlamasına neden olabileceğini belirtiklerini anlatıyor.

ENFLASYONU YÜZDE 12'LERİN ÜZERİNE ÇIKARIR

Finans Yatırım tarafından yapılan bir araştırmanın kuraklığın 2014 enflasyonunu 1.1 puan artırabileceği sonucuna ulaştığına dikkat çeken gazete, şöyle devam ediyor:

"Yağış ortalamaları mevsimsel ortalamaların altında, sıcaklık ise mevsimsel ortalamaların üzerinde seyrederken çalışma, 2008 benzeri bir kuraklığın yaşanması varsayımı altında en çok işlenmiş gıda üretiminin olumsuz etkileneceğini kaydediyor. Bu durumda işlenmiş gıda enflasyonun yüzde 14'e kadar çıkabileceği tahmin edilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarının da eklenerek hesaplandığı toplam gıda enflasyonun yüzde 12,2 olmasının beklendiği belirtildi."

PANİK YAPMAK İÇİN ERKEN

Habere göre, Finans Yatırım Ekonomisti Burak Kanlı, yine de panik yapmak için erken olduğunu söylerken "Önemli bir kuraklık alarmı çalıyor. Ancak henüz bir şey kaybetmedik. Çünkü şu anda tohumlar atıldı. Mart-Mayıs ayları arasında tohumların hacim kazanma zamanıdır. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda önemli bir yağış gelirse kuraklığın yaratacağı tehdit atlatılır" diyor.

Bu arada, yağışlara karşı en duyarlı ürünler bulgur, beyaz un, kuru fasulye, ayçiçek yağı, pirinç, Mısır yağı, mercimek ve zeytinyağı olarak sıralanırken sebze ve meyvelerin ise kuraklıktan etkilenmesi beklenmediği kaydediliyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.