Winston Churchill’in Müslüman hayranlığı

Winston Churchill’in Müslüman hayranlığı

2. Dünya savaşının en önemli figürlerinden biri olan Winston Churchill ile ilgili ortaya çıkan belgeler herkesi şaşırttı. Churchill mektuplarında Müslüman olma isteğini yazmış.

Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER-
2. Dünya Savaşının en bilinen iki simasından biri olan Winston Churchill, Hitler Almanya’sına karşı İngiltere’yi başarılı bir şekilde savunması hasebiyle pek çok İngiliz’e göre hala bir kahraman.

Son dönemlerdeki araştırmalar ise İngilizleri şaşırtıyor. Churchill’in kızına yazdığı mektuplar ile başlayan araştırmalarda Winston Churchill’in Müslümanlığa ve İslam’a olan ilgisi açıkça görülüyor.

İlk ortaya çıkan belge Churchill’in kardeşi Jack’in eşi Lady Gwendoline’in Churchill’e yazdığı 1907 tarihli mektup. Mektup’ta Lady Gwendoline Churchill’e; “Lütfen İslam’a geçmek gibi bir düşüncen olmasın. Oryantalizm’e (doğu kültürü) merak saldığını duydum. Onlar gibi olamazsın. İslam’ı övdüğünü duymak beni hayal kırıklığına uğrattı. Osmanlı paşaları gibi mi olmak istiyorsun?” ifadeleri ile Churchill’e kızıyor.

İşin can alıcı kısmı ise Churchill’in bu mektuba karşılığı. Cevap mektubunda Churchill; “Evet, keşke bir paşa olsaydım” ifadelerini kullanarak Osmanlı’ya ve Müslümanlığa olan ilgisini açıkça ortaya koyuyor.

Bir diğer ilgi çeken belge ise Sir Winston Churchill’in 1940 yılında Nazi bombardımanı altında bulunan Londra’ya cami yapılması için 100.000 Sterlinlik bir ödenek ayırması. Proje her ne kadar hayata geçemese de, Churchill’in bu konu için çok uğraştığı belirtiliyor.

Yine 1940’lı yıllara ait bir başka belgede Churchill; “Doğudaki Müslüman dostlarımız savaş boyunca önemli işler çıkardı. Müslümanlar beni bir kez daha kendine hayran bıraktı” ifadeleri ile Müslümanlara olan hayranlığını ifade etmiştir.

Lady Gwendoline’nin pek çok mektubunda Churchill’in Müslümanlığa olan ilgisinden şikayetçi olduğunu ve onun Müslüman olmasından korktuğunu belirtmesi yine belgelerde ortaya çıkan bir başka ilginç detay.

Nihayetinde Churchill Müslüman olmuş mudur? Olmamış mıdır? Herhangi bir belgesi bulunmamakta. Ama ortaya çıkan belgelerin İngilizleri şaşırtacağı kesin. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum