Web tabanlı vergi ödeme dönemi

Web tabanlı vergi ödeme dönemi

GİB, web tabanlı vergi ödeme için düğmeye bastı. Uygulama ile muhasebeci internet üzerinden vergi işlemlerini gerçekleştirecek. Vergi ödeme hizmeti öncesinde muhasebeciler vergi beyannamelerini web üzerinden yapabilecek.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sayıları 81 bini aşan muhasebecilerin işlemlerini kolaylaştıracak reform niteliğinde iki konuda önemli adım atıyor. Bu kapsamda, muhasebecilerin 2004’ten bu yana elektronik ortamda verdikleri beyannamelerin de kapsamını genişleterek, ‘web tabanlı internet vergiciliği’ başlatıyor. 2015 sonuna kadar internet üzerinden de muhasebecilerin mükelleflerin beyannamelerini vermesi sağlanacak. 2016 başından itibaren tamamen internet üzerinden vergiciliğe geçilecek. GİB ayrıca, 3568 sayılı kanun kapsamında düzenlenen ve sayıları bugün 44’e ulaşan tebliğleri de tek bir tebliğde toplayacak. Bununla ilgili görüş almaya başlayan GİB, böylece 4-5 kanunda yer alan ve kafa karışıklığına neden olan düzenlemeleri ortadan kaldıracak.

2016’DA WEB ÜZERİNDEN VERGİCİLİK BAŞLIYOR

Maliye Bakanlığı 2015 yılı itibariyle kullanıma sunulacak olan web tabanlı internet vergiciliği uygulamasını başlattı. Uygulamanın amacının mükelleflerin vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirmede gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanılmasını sağlamak olduğu belirtildi. Bu kapsamda Türkiye genelindeki 81 bin civarında muhasebecinin web tabanlı internet vergiciliği uygulamasını programlarına entegre edebilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) bu yılın sonuna kadar hem ‘Beyanname Düzenleme Programı-BDP’, hem de yeni web tabanlı internet vergiciliği uygulaması kullanılacak. 2015 yılı sonundan itibaren eski sürün beyanname düzenleme programı kullanımdan kalkacak.

44 TEBLİĞ TEK BİR TEBLİĞDE   
                    
GİB’in 2016 yılında başlatacağı ve muhasebecilerin işlemlerini kolaylaştırmayı planladığı ikinci adım ise 3568 sayılı kanun kapsamında bugüne kadar sayısı 44’e çıkan tebliğ sayısını azaltmak olduğu belirtildi. Tek bir tebliğ ile daha kolay ve anlaşılır bir mevzuata ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye ödeme kolaylığında 56'ncı sırada 

2015 Vergi Ödemeleri (Paying Taxes) Raporu’na göre Türkiye, vergi ödeme kolaylığında geçen yıl 56. sıraya yükseldi. Dünya Bankası Grubu ile PwC tarafından hazırlanan, dünya genelinde şirketlerin vergilerle ilişkilerini ortaya koyan 2015 Vergi Ödemeleri Raporu’na göre, 2014 yılında dünya genelinde orta ölçekli şirketler için vergi ödemeleri bir önceki yıla göre daha kolay hale geldi.Standart bir şirket ortalama olarak ticari karlarının (Doing Business metodolojisine göre) yüzde 40,9’una karşılık gelen kısmını toplam vergi olarak ödüyor, yılda ortalama 25,9 adet vergi ödemesi yapıyor ve vergi gerekliliklerine uyum için 264 saat harcıyor.

Tek tebliğ ile rahatlatılacak konular

Tek tebliğe geçilmesi ile 3568 sayılı Kanun uygulamaları kapsamında bugüne kadar yayımlanan 44 adet tebliğ yeniden düzenlenecek. Yine, 3568 Sayılı Kanun uygulamaları konusunda tereddüt olan ve GİB’e gelen olaylarla ilgili uygulama birliği sağlanacak. Tebliğ ile iadelere çeki düzen getirilecek. Defter tutma sınırları yeniden belirlenirken, bu kapsamda muhasebecilerin parasal limitleri düzenlenecek. Bir yeni kolaylık da muhasebeciler tarafından beyannamelerin imzalanmasına ilişkin getirilecek. Bu çerçevede yeminli mali müşavirlerle ilgili tasdik süreçleri ve sisteme girişleri ile tasdik konusu olacak hususların da tek tebliğ de toplanması planlanıyor.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.