Vücutta uzun süre kalan virüsler kansere yolaçabilir

Vücutta uzun süre kalan virüsler kansere yolaçabilir

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, bazı bakteri ve virüslerin risk oluşturduğunu söyledi.

Hakko, "İnsan vücudunda uzun yıllar kalabilen ve hücrelerde değişikliklere neden olan virüsler kansere yol açabiliyor ancak, bu virüslerin mutlaka kanser yapacağı anlamına gelmiyor.’’ dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, kansere neden olan; radyasyon, ultraviyole güneş ışınları ve sigara gibi, bazı bakteri ve virüslerin de kanser için risk oluşturabileceği ile ilgili bilgiler verdi.

Toplumun büyük bir kesimi kanserden korunmak için yaşam tarzında değişiklik yaparak, hormonlu gıdalar, zararlı güneş ışınları ve sigara gibi etkilerden uzak durulmasının gerektiğini bildiğini söyleyen Dr. Elif Hakko, “Kansere neden olduğu bilinen başlıca mikroorganizmaların Ebstein Barr Virus (EBV), Human Papilloma Virüs (HPV), Hepatit virüsleri ve mide ülserine neden olan Helicobacter pylori bakterisidir. Ayrıca EBV virüsü yutak kanseri nedenleri arasında ve toplumun yüzde 80-90’ının bu virüsle hayatının bir döneminde karşılaşabiliyor. Virüsün özellikle ergenlik çağındaki çocuklarda ‘öpücük hastalığı’ adıyla bilinen ateşli hastalığa neden oluyor ve genellikle iyi seyirli olan bu hastalık tedavisiz iyileşebiliyor.” dedi.

Rahim ağzı kanseri olarak ortaya çıkabilecek olan Human Papilloma Virus’ün (HPV) ise daha çok genital siğillere neden olduğunu belirten Dr. Hakko, ‘’Cinsel olarak aktif olan her iki kadından biri hayatı boyunca mutlaka bu virüs ile karşılaşır. Anüs ve penis kanserlerinde de bu virüse rastlanabiliyor. HPV soluk borusu kanserlerine de neden olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Hakko, “Hepatit virüslerinin ise, sarılık, siroz yani karaciğer yetersizliği oluşturabilir. Kronikleşen hepatitin karaciğer kanserine neden olur. Mide ülseri nedeni olan Helicobacter pylori bakterisinin genellikle iyi bir tedavi ile iyileşebilen bir hastalıktır. Uzun yıllar Helicobacter enfeksiyonu ile yaşayan kişilerde mide kanseri daha sık olarak görülüyor." dedi.

Hakko, şöyle konuştu: “Virüs ve bakterilerin yol açabileceği kanser vakalarından korunmak için Hepatit B ve HPV aşıları etkilidir. Hepatit B aşısının bebeklerde birinci ayda yapıldığını ancak erişkinlerin de bağışıklık durumlarına göre hayatlarının bir döneminde aşılanabilir. HPV aşısı ise ilk cinsel deneyimini yaşamamış kız çocuklarına önerilir. Daha önce cinsel ilişkisi olmuş olsa bile bundan sonra karşılaşacağı HPV’ler açısından koruyucu etki göstermesi için 50 yaş altı tüm kadınlara bu aşı uygulanabilir. Sağlıklı yaşam, doğru beslenme, stres ve sigaradan uzak durma gibi koşulları hayatın bir parçası haline getirmek gerekir. Düzenli yaşamın bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısı ile kanser riskini azaltır.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.