Vücut duruşu düzgün olsun

Vücut duruşu düzgün olsun

Oturulan koltuktan bile kalkmadan duruşunuzu düzeltin ki, daha sıhhatli olun ve rahat nefes alın.

"Geçenlerde ben yaptım, siz de yapabilirsiniz" diye anlatıyor bir tıp uzmanı ve "bu başarıda kendime pay çıkarmıyorum, çünkü anlatacağım tekniği ben keşfetmedim. Benden istenildiği kadar bu tekniği uygulamasam da, etkinliği noktasında kefilim" diyor.

Bu özel teknikle tanışmamı sağlayan bir akupunkturcu... Akupunktur yaptırmak muhtemelen çok daha yararlı olacaktır ama bunun için akupunktur gerekli değil. Daha iyi bir vücut duruşu için yapacağınız şey için başka birine veya başka aletlere ihtiyacınız yok. Tamamen kendi kendinize, istediğiniz zaman, istediğiniz yerde yapabilirsiniz. Oturduğunuz koltuktan kalkmanıza bile gerek yok.

Daha İyi Bir Vücut Duruşu İçin:

Avuç içlerinizi yukarı çevirin. İşte bu kadar: Elinizi kullanmadığınız zamanlarda avuç içlerinizi yukarı çevirin. Bu pozisyon bilgisayarla çok vakit geçirenler, yemek yapanlar veya sürekli olarak ellerini kullanmayı gerektiren işlerde çalışanlara yabancı gelecektir. Ellerimizi kullanmazken bile (oturuyorken, yürürken veya ayakta dikilirken) bir alışkanlık olarak ellerimiz aşağı veya arka yöne bakar vaziyette duruyor. Çünkü avuç içini yukarı doğru tutmak garip, alışılmamış bir hareket...

Ama bunu bir kere yapmaya başladığınızda etkilerini hemen hissedeceksiniz. Avuç içlerini yukarı çevirdiğinizde, vücudun yukarı kısmını arkaya doğru çeken bir momentum hissedeceksiniz. Bu his tamamen doğal bir şekilde oluşacak. Sanki biri nazikçe omuzlarınızdan geriye doğru çekiyor gibi.

Deneyin. Eğer ellerinizi kullanıyorsanız, durun ve onları bacaklarınıza koyarak dinlendirin. Avuç içlerini de yukarı doğru çevirin. Evet, çok basit gibi duruyor ama işe yarıyor, hem de hızlı bir şekilde.
Birinci Elden Başarı Hikâyesi: İki Haftadan Az Zamanda Daha İyi Vücut Duruşu

Bu kısa yolu Japon akupunkturcu Kiiko Matsumoto’nun bir seminerinde öğrendim. Kiiko eğlenceli ve egzantrik öğretme stili ile tanınır. Dersler boyunca, sık sık bir konudan sapıp, ilgisiz gibi görünen anektodları açıklamaya girişirdi. Yeniden konuya döndüğünde az önce söylediği şeyin ne kadar önemli olduğunu fark ederdiniz.

Avuç içlerini yukarıya çevirme tekniğini de böyle hızlıca söyleyiverdi. Omurga ile kürek kemiğini bağlayan paralel kasları işaret etti ve bu teknikle o kasların doğru şekilde kullanılacağını belirtti. “Avuç içi yukarı” tekniğini kendi vücut duruşundaki bozukluğu fark ettikten sonra keşfettiğini de sözlerine ilave etti.

Ne zaman ellerime ihtiyacım olmadığını fark etsem, avuç içlerimi yukarı çeviriyorum. Tekniği test etmek için daha fazla zamana ihtiyacım olduğunu düşünüyordum fakat iki haftadan az bir müddette bile fazlasıyla işe yaradı. Vücut duruşumda gözle görülür bir iyileşme oldu. Ayrıca göğsümde de bir ferahlık hissettim. Artık daha rahat nefes alıyorum.

Neden Avuç İçlerimizi Yukarı Çevirmeliyiz?

Avuç içlerini yukarı çevirmenin göğsü rahatlattığıyla alakalı tespitim, akupunktur ile ilgili teorime dayanıyor ve neden bu tekniğin önemli olduğunu gösteriyor. Akupunkturla birlikte meridyen terimini sıkça duyarız. Peki nedir bu meridyenler? Meridyenler vücudumuzda dolaştığı düşünülen ve hayat enerjisini taşıyan borulardır. Vücutta 12 meridyen bulunur ve bunlar farklı görevler alırlar. Bu olduğu düşünülen borularda meydana gelen bir aksaklık vücutta çeşitli dengesizlikler çıkmasına yol açar.

Kolun içinde, göğüs ve koltuk altından avuçlara kadar olan bölgedeki meridyenler şunlardır: Kalp meridyeni, perikard meridyeni ve akciğer meridyeni. Kalp ve akciğerlerin hayatî önem taşıdığı batı tıbbında olduğu gibi Çin tıbbında da kalp, perikard ve akciğer meridyenleri çok önemlidir.

Sözünü ettiğimiz meridyenlerin hangi fonksiyonları olduğuna bakalım.

Kalp Meridyeni: Nefes alma, kalp fonksiyonları, uyku, duygusal denge ve sıcaklık düzenlemesi.

Perikard Meridyeni: Nefes alma, kan dolaşımı ve üst mide fonksiyonları.

Akciğer Meridyeni: Nefes alma, bağışıklık fonksiyonları, terleme, vücut ısısı ve boşaltım.

Hayat tarzlarımız, ellerimizi ve kollarımızı aşağı ve arkaya bakacak şekilde tutmaya zorluyor. Bu da vücutta ileriye doğru kamburlaşma eğilimi meydana getiriyor. Böylece vücudumuz içeriye doğru toplanıyor ve kalp, perikard ve akciğer meridyenlerini sıkıştırıyor. Bu merdiyenlerin rahat bir şekilde akmasını sağlamak, fonksiyonlarını gerçekleştirmelerinde büyük önem taşıyor.

"Avuç içlerini yukarı çevir" egzersizlerini devam ettirdiğimde kalp, perikard ve akciğer meridyenlerinin hareketini çok daha iyi hâle getireceğimi düşünüyorum. Avuç içleriniz aşağıya bakarken, durun ve kolunuzun içinden avuçlara kadar giden meridyenleri hayal etmeye çalışın. Avuç içlerini yukarı çevirdiğinizde meridyenlerdeki akışın sağlıklı seviyeye geleceğini düşünün. Bu basit egzersizi sürekli yaptığınızda, vücut duruşunuz düzelecek ve eğer teorim doğruysa daha birçok fayda görmeniz de mümkün...

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.