VPN servisleri hakkında 4 tehlike

VPN servisleri hakkında 4 tehlike

Sanal özel ağ anlamına gelen VPN ile internete başka bir IP üzerinden bağlanılabiliyor. Bu şekilde bağlantı kurmak güvenli gibi görünüyor. VPN uygulamalarının güvenliği hakkında 4 tehlikeyi açıklayacağız.

internet dünyasında güvenlik kelimesi çok hassas bir kavramdır. Kişisel bilgilerinizi ve dolayısıyla kendinizi koruyabilmeniz çok önemli. Wi-Fi şifresi, kimlik bilgileriniz, internete bağlı olan kameralar ve çok daha fazlasının başkasının eline geçmemesi gerekir. Bu nedenle güvenlik çok büyük önem arz ediyor.


Sanal güvenlik yazılımlarının kullanımı aslında çok önemli fakat birçoğumuz dikkat etmiyoruz. Son yıllarda oldukça sık kullanılan VPN yani sanal özel ağ uygulamaları da önem arz ediyor. Acaba VPN servisleri sanıldığı kadar güvenli mi? Bu soruyla ilgili olarak 4 ayrıntıyı sizinle paylaşacağız.


1- %100 gizli mi?

Bir VPN hakkında en çok söylenen ve bilinen konu, onun yüzde 100 anonim, yani gizli olduğu, değil mi? VPN'ler, kullanıcının şifrelenmiş verisinin dolaştığı özel bir tünel oluşturuyor, evet. Ancak bunun tam olarak yüzde 100 oranda anonim olduğunu garanti etmek çok zor. VPN hizmeti kullanıcının dolaşımını kaydetmediğini ve paylaşmadığını vaat ederse, bunu gerçek olup olmadığını bilmenizin hiçbir yolu yok.

Bu yalnızca işin bir boyutu, diğer kısmı ise daha korkutucu olabiliyor. VPN kullanımlarında ortaya IP ve DNS sızıntıları çıkabiliyor. Bu da bilgisayarınızın internet üzerinde açık hedef haline gelmesini sağlayabiliyor.

 

2- Bölgesel engel sorunsalı

Kimi web siteleri, coğrafi olarak kullanıma kapatılabiliyor. Pek çok devletin coğrafi olarak pek çok erişim engeli koyduğu çok sayıda internet sitesi yer alıyor. Bunun kilidini ise yine VPN kullanarak açıyorsunuz. Ancak burada da enteresan bir durum olabiliyor.

VPN kullanarak, kendi ülkenizden giremediğiniz web sitelerini girilebilir hale getirebiliyorsunuz, ancak bu defa da bazı durumlarda kendi ülkenizdeki adres engeline takılıyorsunuz. Yani bir nevi, VPN kullanmadan girebildiğiniz yerel ağları, VPN ile kendiniz yasaklamış oluyorsunuz.

Bu belki VPN'lerin kimlik bilgilerinize erişimi için bi tehlike oluşturmuyor, ancak yine de rahatsız edici bir konu olduğu kesin.


3- VPN servislerinin sakladığı kayıtlar

VPN hizmetleri anonim olarak dolaşmanızı sağlıyor. En azından söylenen bu. Ancak burada kullandığınız VPN hizmetinin kaliteli olmasının önemi büyük. En azından kullanıcı da güven oluşturacak kadarıyla. Zira ilk maddede de söylediğimiz gibi, hiçbir VPN hizmetinin yüzde 100 anonim olduğunu bilemiyoruz. Öte yandan servisi kullanırken yaptıklarınızı günlüklerde saklamadığını da öyle.

Hemen her VPN servisi, tamamen anomim olduğunu söylerken, öte yandan günlük kaydı tutmadığı iddiasında da bulunuyor.

Ancak kullandığınız VPN hizmeti tamamen ücretsiz ise, sorulması gereken soru şu: Bu servis nereden para kazanıyor? Bu soruyu şöyle cevaplayalım:

Şu sıralar bir VPN servisi olan Hola'nın bu konuda olan davası halen sürmekte. Hola'nın suçlandığı konu ise, kullanıcıların internetini satmak. Evet, Hola, kullanıcıların bant genişliğini farklı kullanıcılara satmak suçundan halen mahkeme koridorlarında. Ayrıca hakkında Botnet oluşturduğu iddiası da var.

Yani diyeceğimiz o ki, ücretsiz bir VPN servisi seçecekseniz de, bu servisin parayı nereden kazandığını da düşünmenizde fayda var.


4- Veri madenciliği

VPN'ler her ne kadar yüksek seviyede gizlilik sağlasalar da, bu sürekli bir durum değil. Bir VPN tüneli üzerinden çok fazla veri dolaştıkça, bu verilerin kötü amaçlar için kullanımına dair çok sayıda fırsat da doğuyor.

Bu adımda unutulmaması gereken nokta, sunucu üzerinden gelen verilerin, yani paylaştığınız verilerin çözülmesi için bir anahtarı var. O nedenle ya çok önemli verilerinizi VPN servisleri üzerinden paylaşmayın, ya da güvenli VPN hizmetlerini tercih etmeye gayret edin. Aksi halde, verileriniz madenciler tarafından işlenerek deşifre edilebilir.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.