Vizesiz Avrupa için AB 2016 Ekim'i işaret etti

Vizesiz Avrupa için AB 2016 Ekim'i işaret etti

Bugün Brüksel'de düzenlenecek olan AB-Türkiye Zirvesi'nin taslak bildirgesine göre Türk vatandaşları Ekim 2016’dan itibaren Avrupa'ya vizesiz seyahat gerçekleştirebilecek.

Ancak bunun için Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanması ve AB üye ülkelerinin vizesiz seyahati oylaması gerekiyor.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği bugün Brüksel'de gerçekleştirilecek AB-Türkiye Zirvesi sonrasında açıklanacak sonuç bildirgesine göre Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmeleri için Ekim 2016 tarihi belirlendi. AB, Mart 2016'da vize muafiyeti konusundaki rapor ile Haziran 2016'da Geri Kabul Anlaşması'na ilişkin raporu yayımlayacak. Geri Kabul Anlaşması'nı Türkiye'nin uygulaması durumunda Ekim 2016'da AB son raporu yayımlayacak ve vizesiz seyahat için tavsiye kararı açıklanacak. AB'nin olumlu tavsiyesi durumunda ise AB üye ülkelerinin oylamasına tabi tutulacak.

SURİYELİ SIĞINMACILAR İÇİN TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR EURO

AB tarafından Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro finansman sağlanacağı da taslak bildirgede yer aldı. Türkiye bu desteğin bir yılda sağlanmasını isterken, AB ise 2 yıllık sürede bu yardımın yapılmasını istiyor. Zirvede süre konusunun da tartışılacağı bildirildi.
AB üyelik müzakerelerindeki fasılların yeniden açılması ve sonlandırılması da zirvede ele alınacak konuların başında yer alıyor. Taslak bildirgede enerji, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik ile dış, güvenlik ve savunma politikaları fasıllarının önümüzdeki yıl açılacağı ifade edilirken, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ekonomik ve parasal politikalar faslının Aralık ayı ortasında açılacağını duyurmuştu.

Öte yandan senede iki defa Avrupa Birliği ve Türkiye arasında zirve düzenlenmesi teklifi de taslak bildirgede yer alıyor. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.