Vize için karar çoktan verildi

Vize için karar çoktan verildi

AB Komisyonu çarşamba günü yayınlayacağı raporda Türkiye’nin vizesiz Avrupa için gerekli kriterlerin çoğunu karşıladığını belirterek Haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasını tavsiye edecek.

AB Komisyonu çarşamba günü yayınlayacağı raporda Türkiye’nin vizesiz Avrupa için gerekli kriterlerin çoğunu karşıladığını belirterek Haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasını tavsiye edecek. Bir AB yetkili, ‘Karar çoktan verildi’ dedi

Reuters’ın AB kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, çarşamba günü raporunu açıklayacak Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin gerekli kriterleri yerine getirdiğini söyleyerek AB hükümetleri ile Avrupa Parlamentosu’ndan Türk vatandaşlarına vize serbestisi uygulanması için haziran ayı sonuna kadar kararı onaylamasını isteyecek.
 
Türkiye’ye övgü
 
Paul Taylor imzalı haberde, görüşmelere yakın üst düzey bir AB yetkilisi, “Biz standartlarımızı düşürmedik, Türkiye iyi adımlar attı” dediği aktarıldı. ‘Brüksel’in Ankara’ya ‘Hayır’ diyerek 18 Mart’ta AB ile Türkiye arasında imzalanan ve sığınmacı krizinde bir dönüm noktası olan anlaşmayı tehlikeye atamayacağı’ değerlendirmesinde bulunan Reuters, Türkiye’nin ‘Daha sonra’ cevabını kabul etmeyeceğinin altını çizdi.
 
‘Bu bir şaka’
 
Haberde ayrıca, vize serbestisine muhalefet eden ülkelerle ilgili olarak bir AB diplomatının şu değerlendirmesi paylaşıldı: “Bu bir şaka. Kararımızı çoktan verdik.”
 
Bu arada yetkililer özellikle Almanya tarafından vize serbestisinin geçirilmesi için büyük baskı yapıldığını belirtti. Zira geçen yıl AB’ye giren yaklaşık bir milyon sığınmacının varış noktası olan Almanya, Türkiye ile yapılan anlaşmanın çökmesi durumunda yine en büyük zararı görecek ülke olacak.
 
Almanya: Sadık kalınmalı
 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında mülteci konusunda varılan anlaşmanın etkisini gösterdiğini belirtti. “Anlaşma yürürlüğe girmeden üç hafta önce Yunanistan’a gelen mülteci sayısı 27 bindi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonraki üç hafta içinde gelenlerin sayısı 6 binde kaldı. Sayılardaki düşüş beklenenden daha hızlı oldu” diyen Steinmeier vize serbesti hakkında ise şunları söyledi: “Varılan anlaşmalara sadık kalınmalı. Tıpkı kişiler arasında olduğu gibi devletler arasında da bu geçerli. Ankara koşulları yerine getirdiği taktirde vize serbestisi sağlanacak

vatan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.