Viyana'da Bediüzzaman'ın müsbet hareketi konuşuldu

Viyana'da Bediüzzaman'ın müsbet hareketi konuşuldu

Bediüzzaman Said Nursi’nin müsbet hareket anlayışı Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir panelle masaya yatırıldı.

Avusturya Nur Cemaati tarafından düzenlenen panel, Viyana Ekonomi Üniversitesi konferans salonunda "Bediüzzaman’ın Müsbet Hareket Modeli" adıyla gerçekleştirildi. Panele Almanya Osnabrück Üniversitesi’nden İslam Din Pedagojisi (DKAB) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Uçar, Thübingen DKAB Kürsü Başkanı Prof. Dr. İsmail H. Yavuzcan ile Avusturya İslam Cemaati Kadın ve Medya Sorumlusu Carla Amina Baghajati katıldı.

Panelin moderatörlüğünü İsviçre Zürih Müslüman Cemiyetleri Onursal Başkanı Hasan Hatipoğlu yaparken, açılış konuşmasında Avusturya Nur Cemaati’nden Fatma Akyıldız din adına aşırılıkların çok fazla olduğu ve başta Müslümanlar olmak üzere herkesin büyük zararlar gördüğü bu zamanda 'Müsbet Hareket' modeline çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti.

Carla Amina Baghajati ise eşinin de Suriyeli olması münasebetiyle Hutbe-i Şamiye’yi okuduğunu, Bediüzzaman’ın Şam Hutbesinde tesbit edilen sorunlar ve çözüm önerilerine İslam Âlemi'nin ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Baghajati, elle yazılan 600 bin parça Risale-i Nur’un da çok ciddi bir sayı olduğunu aktararak bu mevzuda hayretini gizleyemediğini ifade etti.

İsmail H. Yavuzcan da Bediüzzaman'ın hayatını anlattı ve Müsbet Hareket'in özellikle de gayrimüslimler tarafından anlaşılabilecek şekilde tarifini yaptı.

Panelde söz alan Prof. Dr. Bülent Uçar ise Bediüzzaman Said Nursi’nin gelenek ve moderniteyi birleştirme bağlamında devrinin âlimlerinden farklı olduğunu ifade etti. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, erkek nüfusunun çok az olduğu, çok kısa sürede büyük inkılap ve değişikliklerle Anadolu’nun bir anda farklı bir kültür ve hayat tarzı ile muhatap olduğu aktaran Uçar, kemalist rejimin din konusunda yasaklarıyla her tarafı kuşattığı bir dönemde Said Nursi’nin risaleleriyle hizmet verdiğini ifade etti. Uçar yaptığı kapsamlı değerlendirmelerinde Bediüzzaman’ın ısrarla vurguladığı müsbet hareketi bugünün değil, o günün şartlarında değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Panelin moderatörü Hasan Hatipoğlu ise Müslümanlara her alanda ciddi vazife ve sorumluluklar düştüğünü kaydederek Bediüzzaman Said Nursi’den alınacak çok dersler olduğunu ifade etti. 

cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.