Vikingler ve İslam tartışmasında yeni gelişme

Vikingler ve İslam tartışmasında yeni gelişme

Geçtiğimiz haftalarda Viking mezarları üzerinde çalışmalar yapan İsveçli Arkeologlar, üzerlerinde Arapça 'Allah' yazan kumaşlar bulmuştu. Fakat bir İslam tarihçisinin konuya itirazı var.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Geçtiğimiz hafta İsveçli arkeologların Viking mezarları üzerinde yürüttüğü çalışmalarda üzerinde 'Allah' yazan kumaşlara rastlanması üzerine araştırmalar derinleştirilmişti. Yeni yapılan araştırmalarda Vikinglerin ahiret inancının İslam ile benzerlik gösterdiği, ayrıca Peygamber Efendimiz'e (asm) övgüler içeren bir takım metinler de bulgular arasında yer almıştı.

(İlgili Haber İçin Tıklayınız: Vikinglerin Müslüman olduğuna dair bir belge daha bulundu )

Bu yeni bulgular, Vikinglerin toplu halde İslamiyet'e geçtiği konusunu gündeme getirmiş ve "Vikingler Müslüman olabilir mi?" sorusuna neden olmuştu. Bu tartışmalara ABD'nin Teksas Üniversitesi'nde İslam Tarihi ve İslam Sanatı konusunda eğitimler veren Doç. Dr. Stephennie Mulder tarafından bir yorum getirildi. Mulder'e göre bulunan kumaşlar üzerinde 'Allah' yazısı yer almıyor.

Mulder, kumaş üzerinde bulunan yazıda Küfik Arapça'nın kullanıldığını fakat Vikingler döneminde henüz Küfik Arapça'nın ortaya çıkmadığını söylüyor. Küfik Arapça'nın 15. Yüzyıldan sonra bugünün İran topraklarında ortaya çıktığını savunan Mulder'e göre bu mezarlarda bulunanın sadece 'benzetme' olduğunu savunuyor.

Mulder'a göre, Viking mezarlarında Allah (c.c.) yazısına rastlayan Annika Larson belgeler üzerinde ekstrapolasyon yapmış durumda. Ekstrapolasyon ise bir olay üzerinde bir nokta üzerinden diğer noktaları bulma işlemine verilen isim. Yani Mulder'e göre bu kumaşlar ve üzerindeki desenler bulunmuş olsa bile, bunların üzerinde 'Allah' yazdığı yanılgısına düşülmüş olabilir.

islam2.jpeg
(Viking mezarlından çıkan ve Allah yazdığı iddia edilen desenler)

Reuters'ın haberine göre bulguları ortaya çıkaran İsveçli Tarihçi Annika Larsson'dan Mulder'e anında cevap geldi. Larsson'a göre Mulder tamamiyle yanılıyor. Larsson, bulguların tam olarak 'Küfik Arapça' olmayabileceğini söyledi. Larsson, bir kaç Müslüman tarihçi ile yaptığı konuşmada bazen Müslümanların baskı görecekleri yerlerde bu tür yazıları gizli bir şifreleme usulü ile yapabileceklerini söylediklerini belirtti.

Larsson'a göre Vikinglerin Müslüman olup olmadığı konusu araştırmalar ile netleşecek olsa da, bulgular üzerinde Vikingler içinde İslamiyet'i kabul etmiş olan bazı kitlelerin bir tür şifreleme ile 'Allah' yazmış olabileceği ihtimali söz konusu. Vikingler üzerindeki sır perdesi araştırmalarını derinleşmesi ile kalkacak gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.