Verimi artırmak için üretin

Verimi artırmak için üretin

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, marjinal, kıraç, fakir tarım alanlarından dekarda alınan verimi artırmak için buğday ve çavdar melezlemesi ile elde edilen tritikalenin Türkiye için önemli bir alternatif ürün...

Bayraktar, yazılı açıklamasında, verimli bir şekilde buğday-arpa yetişmeyen kıraç arazilerde tritikale üretilebileceğini ifade etti. Marjinal, kıraç, fakir tarım alanlarından dekarda alınan verimi artırmak için buğday ve çavdar melezlemesi ile elde edilen tritikalenin ülke için önemli bir alternatif ürün haline geldiğinin altını çizen Bayraktar, kıraç arazide yüksek verim için tritikale yetiştirilmesini önerdi.

Bayraktar, tritikalenin kumlu, az yağış alan tarım alanlarında yetiştirildiğini ve düşük girdi maliyetiyle üretilebildiğini kaydetti. Protein içeriği bakımından da buğdaydan yüksek olan tritikalede, gluten fraksiyonunun buğdaydan düşük olduğuna dikkati çeken Bayraktar, dünyada 17 milyon ton tritikale üretildiğini bildirdi.

Bayraktar, Polonya'nın 5,2 milyon tonluk üretimle ilk sırayı aldığını, bu ülkeyi 3 milyon tonla Almanya, 2,1 milyon tonla Belarus, 2 milyon tonla Fransa, 654 bin tonla Rusya'nın izlediğini kaydetti.

Türkiye'nin üretiminin 125 bin tonda kaldığının altını çizen Bayraktar, dekarda 315 kilogram verim elde edildiğini ifade etti.

Bayraktar, tritikale üretimini yükseltmek için desteklerin artırılması gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Tritikalenin strese dayanıklı olması, kalitesi düşük topraklarda gelişebilme yeteneği, iklim koşullarına dayanıklılığı, kuraklık toleransı, asitli topraklara dayanabilme yeteneği bulunuyor. Düşük besin ihtiyacı, yetişme döneminde düşük azot gereksinimi olan tritikalenin, aynı verimliliğe sahip diğer tahıllara kıyasla daha az gübreye gereksinim duyması önemli avantajları. Tritikalenin buğdayla karıştırılıp ekmek yapılabildiği gibi, hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor. Kıraç arazileri tritikale ile değerlendirip, yem açığı bu bitkiyle kapatılabilir."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.