Vergi yükümüz azaldı

Vergi yükümüz azaldı

Türkiye'deki işletmelerin ödemekle yükümlü oldukları toplam vergi oranı 11 yıl önce yüzde 53 seviyesinde iken, yüzde 40,2 seviyesine geriledi.

Dünya ortalaması yüzde 43. Bu oran İtalya'da 66, Almanya'da 50 seviyelerinde bulunuyor.
 
Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve PwC işbirliğiyle hazırlanan 'Vergi Ödemesi 2014' raporundan derlediği bilgilere göre, Türkiye hayata geçirdiği vergi reformları sayesinde 2003'te yüzde 53 seviyesinde bulunan vergi oranını yaklaşık 13 puan aşağı çekerek yüzde 40,2'ye düşürdü.

YÜZDE 40.2 SEVİYESİNDE

Türkiye ile ilgili önemli bulgulara yer verilen rapora göre, ülkedeki orta ölçekli bir şirket vergi gerekliliklerine uyum sağlamak üzere elde ettiği karın yüzde 40,2'si oranında vergi ödemekle yükümlü bulunuyor.. Türkiye'deki işletmeler, bir yılda 11 farklı vergi ödemesi için 226 saat harcarken, dünya genelinde 26,7 farklı vergi ödemesi için 268 saat harcanıyor ve ortalama toplam vergi oranı yüzde 43,1 oldu..

E-FATURA AVANTAJI

Vergi sisteminin Türkiye'de dijitalleştiğine işaret edilen raporda, vergi ödemeleri için ayrılan sürenin azaldığı belirtiliyor.Raporda, elektronik faturalamanın, şeffaflığı artırarak iç ve dış denetimi daha da kolaylaştıracağı belirtilerek, şu ifadelere yer veriliyor:'e-faturalara elektronik platformdan kolayca ulaşılabileceğinden dolayı, şirketler de nakit yönetimleri ile ilgili daha güvenilir gerçek zamanlı bilgiye sahip olacaklar. Elektronik faturalama sistemini uygulayan şirketler, ilgili yasal kayıtlarını elektronik olarak ve belirli koşullara bağlı kalarak tutabilecekler. '

Amerika'da oran yüzde 47

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de şirketler karlarının yüzde 46,3'ü oranında vergi ödüyor. Ülkede 11 farklı vergi ödemesine yılda 175 saat harcanıyor. Aynı kıtada yer alan Kanada'da şirketlerin ödediği toplam vergi oranı 24,3 seviyesinde bulunuyor. Kanada'da 8 farklı vergi ödemesi için yılda 131 saat harcanıyor. Şirket karları üzerindeki vergi yükü Asya devi Japonya'da yüzde 49,7, Çin'de ise 63,7 düzeyinde bulunuyor. Japonya'daki şirketler 14 farklı vergi ödemesi için yılda 330 saat harcarken, Çin'de 7 farklı ödeme için 318 saat harcanıyor.

Türkiye'de vergi yükü % 40.2

Türkiye, yüzde 40,2'lik oran ile şirket karları üzerindeki vergi yükü açısından, en az yüke sahip ülkeler arasında yer alıyor. İtalya'da şirketlerin karları üzerinden ödemekle yükümlü olduğu vergi oranı yüzde 65,8, Fransa'da yüzde 64,7, İspanya'da yüzde 58,6, İsveç'te yüzde 52, Almanya'da 49,4 seviyesinde bulunuyor. Avrupa'da şirket karları üzerindeki vergi yükünün en hafif olduğu ülke yüzde 19,8'lik oran ile AB'nin yeni üyesi Hırvatistan olurken, bu ülkeyi yüzde 20,7 ile Lüksemburg izliyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.