Vergi artışı, araç kiralama sektörünün hesaplarını şaşırttı

Vergi artışı, araç kiralama sektörünün hesaplarını şaşırttı

Türkiye’deki günlük ve filo kiralama sektörünün yaklaşık 250 bin araca sahip olduğu bilgisini veren TOKKDER Başkanı İlkay Ersoy, bu yıl filolarını 100 bin yeni araç alarak yenilemeyi planladıklarını aktardı.

Otomotiv sektörünün tüm aktörleri, ÖTV artışı sonrasında 2014 planlarını revize ediyor. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı ve DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, zam öncesi 2014’te yüzde 15 büyüme hedeflerken, şimdi bu oranını yüzde 10’lara gerileyeceğini ifade etti.

Tüketici yeni yıla ÖTV zammı ile uyandı. Bundan önce de Amerikan Merkez Bankası FED’in mayıs ve aralık ayında yaptığı açıklamalarda tahvil alımını azaltacağını söylemesi kurda devalüasyon etkisi yapmıştı. 2013’ü 850 bin adet gibi rekor oto satışı bekleyen otomotiv sektörü, fiyatlara hem kur farkını hem de ÖTV zammını ilave ediyor. Artan fiyatların da satışları olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. 2014’ten beklentilerini yeniden gözden geçiren sektör, 2014 satışlarında yüzde 20 oranında düşüş bekliyor. Buna paralel olarak sektördeki araç kiralama gibi tüm oyuncular da hesaplarını gözden geçiriyor.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı ve DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, Türkiye’deki uzun dönem filo kiralama şirketlerinin yaklaşık 200 bin araca sahip olduğunun altını çizerek “Kiralama sektörü araçlara gelen zamlar ve faiz artışının ardından hedef küçülttü. 2014’te büyüme hedefi yüzde 15 iken şimdi 10’lara geriledi.” dedi. Ersoy, bu yıl 80 bin yeni aracı filoya katmayı hedefleyen sektörün ÖTV ve faiz artışlarını kiralama fiyatlarına yansıtmaya hazırlandığını kaydetti. ÖTV artışının ardından ocakta yeni araç fiyatlarının değişik oranlarda artacağının altını çizen üst yönetici, kiralamadaki yükselişin ise minimum ÖTV artışı oranında olacağını dile getirdi. Günlük kiralama sektörünün de 2014’te 20 bin yeni araç alacağını sözlerine ekledi. İlkay Ersoy, kendi sektörlerinin araç satışları kadar sert etkilenmediğini şu sözlerle anlattı: “Firmalar böyle dönemlerde nakitte kalmak için satın almaktansa araç kiralıyor. Kredi sınırlaması da bireyleri olumsuz etkiler ancak bu kurumsalda daha az olur. Biz yine de bu yıl büyüme hedefimizi küçülttük.”

DRD Filo olarak hedeflerinden de bahseden Ersoy, önümüzdeki dönemde ‘bireysel kiralama’ işine gireceklerini duyurdu. 3 binden fazla kurumsal müşteriye sahip olan şirketin 1.100 adet servis noktası bulunuyor. Filo kiralamadaki tecrübelerini (know-how) Rusya gibi ülkelere bedel karşılığı aktardıklarını dile getiren Genel Müdür, 2013’te 400 milyon liralık araç yatırımı yaparak filo değerini 1 milyar liraya taşıdıklarını belirtti.

Filocular, kredi düzenlemesinden son anda muaf oldu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalara kredi kartı taksit sayısından taşıt kredilerine minimum peşinat tutarını yükselten yönetmelik yayınladı. 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek olan düzenlemeden en fazla tedirgin olan sektör, büyük oranda kredi kullanarak yılda 100 bin adetlik alım yapan filo ve günlük kiralama şirketleri oldu. Daha önce durumu yetkililere bildiren sektör, BDDK’nın metne ‘tüketici’ ibaresini koymasıyla yeni alımlar için ilave kredi almaktan kurtuldu. Aksi durumda 2014’te yaklaşık 80 bin araca 1,5 milyar Euro verecek sektör, bunun yaklaşık 500 milyon Euro’sunu peşin vermek durumunda kalacaktı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.