Vergi affında son gün 1 Aralık

Vergi affında son gün 1 Aralık

Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, 2014 Torba Yasa vergi borcu yapılandırmasında son başvuru tarihinin 1 Aralık 2014 olduğunu söyledi.

Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, 2014 Torba yasa ile mükelleflerin borçlarını taksitlendirme ve faiz yükünden kurtulma imkanı sunduğunu belirtti. 6552 sayılı kanun kapsamında borçların yapılandırıldığını ifade eden Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, "Bu kanun kapsamında 30.4.2014 tarihinden önceki döneme ait olup 11.9.2014 tarihine kadar henüz ödenmemiş olan vergi borcu, ceza, idari para cezası, seçim cezası ve öğrenci kredileri gibi borçların taksitlendirmeleri yapılabilecek. Yapılandırma için son başvuru tarihi 1 Aralık 2014'te sona eriyor. Bu tarihten sonra başka bir başvuru alamayacağız" dedi. 
 
İNTERNETTEN TAKSİTLENDİRME YAPILABİLECEK 
 
Vergi borçlarını taksitlendirecek olan vatandaşların evlerinden, köylerinden ya da bulundukları yerlerden Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesine girerek faydalanabileceğini ifade eden Erol, "İsteyen mükelleflerimiz ister başvuru dilekçeleri ile bizlere gelebilir, isterlerse de internetten bu başvuruyu yapabilir. Hatta internetten yapmak daha kolay olacak. Başvuruyu yaptıkları gibi taksitlendirme tutarları ve bedelleri hemen kendilerine internet aracılığı ile ulaştırılacak. Yani anında işlemleri yapılacak ve sistem üzerinden yapılan taksitlerini görecekler. Elden başvurular yoğun olduğu için internet başvuruları da buradaki yoğunluğun düşmesi açısından bizler için önemli." dedi. 
 
UFAK MİKTARDAKİ BORÇLAR SİLİNECEK 
 
31.12.2013 tarihinden önceki idari para cezalarında 120 TL'nin altında olan para cezalarının otomatik silineceğini belirten Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol "Bu paraları mükelleflerimizin ödemesi gerekmemektir. 31.12.2007 tarihinden öncesine ait olan 50 TL'nin altındaki vergi borçları da silinecektir" şeklinde konuştu. 
 
36 AYA KADAR TAKSİT İMKANI 
 
Vergi borcu olan mükelleflerin yapılandırmadan 36 aya kadar taksitlendirmeyle faydalanacağını ifade eden Erol, "Mükelleflerimiz kanunun belirlediği taksitlendirme haricinde başka bir taksitlendirme seçeneğinde bulunamayacak. 6-12 ve 18 ay taksitlendirme yapılacak. Fakat ödemeler 2 ay da bir yapıldığı 6 ay 12 aya, 18 ay ise 36 aya tekabül edecek" dedi. 
 
GECİKME ZAMMI YOK 
 
Gecikme zammı yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranlarının esas alındığnı söyleyen Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, "Gecikme zammı yerine yeni katsayı ile birlikte ufak bir meblağ eklenecek. Trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı; bu cezalara uygulanan aylık yüzde 5 oranındaki faizler yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek. Aylık yüzde 5 oranında hesaplanan faizlerin tahsilinden ise vazgeçilecek" dedi. 
 
2 AY AKSAYAN TAKSİTLERDE YAPILANDIRMA BOZULACAK 
 
Taksit yapılandırmasında borçlarını aksatan mükeller için de 2 aya kadar bekleme süresi olduğunu dile getiren Erol, "Her yıl için 2 taksitten fazla aksatmamak üzere borç yapılanması devam edebilir. Ama bu sayı ikiden fazla olursa yapılandırma bozulur" dedi. 
 
Borç yapılandırmasını taksitlendiren mükelleflerin taksitlendirme seçeneklerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Hüseyin Erol, "Mükelleflerimiz kısa sürede öderim düşüncesi ile 6 ay taksitlendirme yapabilir. Fakat sonradan bu taksitlendirmeyi öderken zorlanırsa bu taksitlendirme seçeneği 18 aya çıkarılamıyor. Fakat 18 ay taksit talep eden mükellefimiz borcunu daha kısa sürede ödeyeceğini söyleyip bunu 6 aya çekebilir. Ya da 36 ay taksit yapan bir mükellef bu taksit seçeneğini 18 aya düşürebilir" dedi. 
 
BORCUNU YAPILANDIRANLAR FENNİ MUAYENE YAPTIRABİLECEK 
 
Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran MTV mükelleflerine bu Kanun hükümlerinin ihlal edilmemesi şartıyla taksitlendirme süresi sonuna kadar fenni muayene izni verildiğini söyleyen Balıkesir Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, "Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesi yaptırmaları gerektiği halde muayenelerini süresinde yaptırmamış olan vatandaşlar 31.12.2014 tarihine kadar araç muayenelerini yaptırmaları şartıyla, muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken %5 fazla yerine; Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, esas alınarak hesaplanacak tutarın tahsili öngörülmektedir. Kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık %1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın tahsili öngörülmektedir" dedi. 
 
"BAŞVURUYU ERKEN YAPIN" 
 
Erol, son başvuru tarihi 1 Aralık 2014'den önce vatandaşların olası yanlışlıklara karşı gelmesi gerektiğini belirterek, "Vatandaşlarımız son başvuru tarihinden önce gelsinler. Ola ki borçta ya da herhangi bir yanlışlık varsa bu yanlışlığın düzeltilmesi için süre kazanırlar. Yoksa son gün gelip başvuru yaparlarsa her şey için geç olabilir" dedi. 
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.